Agresszív daganat és májáttét (jelige: Nelli)

Sok-sok vizsgálaton esett át a testvérem, de nem diagnosztizálták egyértelműen. A májbiopszia után rohamosan romlott az állapota. Már meghalt.

Úgy tudom, a szóródás miatt a biopszia nem ajánlott! Kérem, írják meg, hogy 6 hónappal ezelőtt, amikor még rendben voltak a leletei, „csak a máján volt egy folt”, tudott-e volna segíteni egy onkológus?

Egy ismeretlen eredetű elsődleges daganatnál, amelynél a májáttét ismert, és nincs más olyan hely, ahonnan szövettani mintavétel történhet, akkor a májbiopszia a szokásosan alkalmazott eljárás. A vizsgálat feltétlenül szükséges ahhoz, hogy el lehessen dönteni az esetleg alkalmazható kemoterápiás kezelés típusát.

Néhány esetben maga a daganat olyan gyorsan növekvő és agresszív, hogy jóformán nem marad idő kemoterápiás kezelésre, (illetve arra, hogy a megkezdett kezelések kifejtsék a daganat növekedését lassító hatásukat). Egy olyan gyorsan növekvő, hamar áttétet képző daganatnál, amelyben a testvérét elvesztette, nagy valószínűséggel egy onkológus sem tudott volna gyógyulást eredményező kezelési lehetőséget kínálni.

Top