Agydaganat 5 évesen (jelige: Sári 5 éves)

5 éves gyermekemnél rosszindulatú medulloblastomát igazolt a műtét 2008.01.17-én. A műtét során megállapítást nyert az a tény, hogy a daganat a kisagy agyszövetében is jelen van, ezért nem tudta az idegsebész teljesen eltávolítani a daganatot. Mivel nem teljes eltávolítás történt és az agyszövetben maradtak el nem távolítható részek, a gyermekem gyógyulási esélyei érdekelnének.

Sugárkezelése befejeződött, kemoterápiás kezelése folyik. Lehet-e második, teljes eltávolító műtét, meggyógyulhat-e teljesen?

Ezeket a kérdéseket a műtétet végző vagy a kemoterápiás kezelést irányító orvosnak érdemes feltennie. Valószínűleg azért nem kerülhetett sor teljes daganat-eltávolításra, mert az jelentős idegrendszeri maradvány tüneteket okozott volna, amelyek jelentősen befolyásolták (rontották) volna a kis beteg életét, életminőségét.

Általában ilyenkor kevés az esély, hogy egy újabb műtéttel el lehessen távolítani teljes mértékben a daganatot. A jelenleg folyó kemoterápia, és a korábban adott sugárkezelés célja az, hogy a maradék daganat növekedését a lehetőségekhez képest lassítsák, késleltessék.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Gyerekeket fenyegető tumorok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Haldokló gyerekeket szolgálnak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat 5 évesen – 2.
Agydaganat 5 évesen
Agydaganat 7 évesen
Glioblasztoma multiforme kezelése
Agydaganat 8 évesen
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top