Agydaganat 7 évesen (jelige: kisrobi)

A 7 éves kisunokámnál 2007. október 11-én rosszindulatú agytumort állapítottak meg. A beékelődés veszélye miatt azonnal meg is műtötték. A diagnózis a IV. agykamrában elhelyezkedő daganat. A szövettani vizsgálat medulloblastoma.

Arra lennék kíváncsi, hogy milyenek a túlélési és gyógyulási esélyei. A Tűzoltó utcai gyermekklinikán kapja a kemoterápiás kezeléseket, a sugárterápiát már befejezték nála. Sajnos mindig rossz étvágyú gyerek volt, de a betegsége alatt nagyon sokat lefogyott. Attól félek, hogy a rossz fizikai állapota tovább rontja életkilátásait.

Azzal tisztában vagyok, hogy amíg nem újul ki a daganat, talán jobbak a túlélési esélyei. Erről a betegségtípusról, várható lefolyásáról, kiegészítő kezelésekről érdeklődnék, mert a klinikán csak a protokoll szerint járnak el, és megértem miért, de nem szívesen nyilatkoznak ezekben a kérdésekben.

A medulloblastoma kezelésében alapvető fontosságú a műtét, de általában sugárkezelés, valamint műtét utáni (úgynevezett posztoperativ) citosztatikus kezelés is indokolt, ahogyan ez az Ön unokájánál is történik. A túlélés, esetleges gyógyulás szempontjából akkor várható a legjobb eredmény, ha a műtétnél sikerül a teljes daganatot eltávolítani. Ugyanakkor az agyban nem végezhető korlátlan méretű kimetszés, hiszen ez durva idegrendszeri tüneteket, bénulásokat, idegrendszeri működési zavarokat okozhat, ezért az idegsebész célja általában egy elfogadható (optimális) helyzet elérése a műtét során.

Leveléből nem derül ki, hogy az őszi műtét kapcsán a daganatot sikerült-e teljesen eltávolítani, vagy a műtéti beavatkozás célja elsősorban a beékelődés kockázatának csökkenése, esetleg az agyvíz (liquor) elvezetésének biztosítása volt-e.

A medulloblastoma elváltozások főként gyermekekben alakulnak ki, és sajnos viszonylag gyorsan növekvő daganatok, ahol az alkalmazott sugárkezelés és citosztatikus kezelés célja gyakran ennek a növekedésnek a gátlása vagy legalább lelassítása. Teljes műtéti daganateltávolítás esetén pedig azért van szükség műtét utáni kezelésre, hogy ennél a kiújulásra hajlamos daganatnál az agydaganat ismételt megjelenését gátolni, vagy legalább késleltetni lehessen.

A kiegészítő kezelések között lehetnek gyógytápszerek, amelyek a beteg fogyását kivédhetik, esetleges agynyomás fokozódás esetén dehidráló (vízelvonó) kezelés alkalmazására is szükség lehet.

A köznyelvben kiegészítő kezelésként emlegetett készítményekről (amelyek nem gyógyszerek, sőt többnyire gyógyhatású készítmény elbírálást sem kaptak) rendszerint azért nem nyilatkoznak szívesen az orvosok, mert nem állnak rendelkezésükre olyan klinikai kutatási eredményeken alapuló bizonyítékok, amelyek alapján el lehetne dönteni, hogy például egy 7 éves, medulloblastoma diagnózisú gyermeknél bármelyik kereskedelmi forgalomban kapható kiegészítő szer képes lenne-e a daganatos folyamatot lassítani, a túlélést esetlegesen megnövelni.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Gyerekeket fenyegető tumorok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Haldokló gyerekeket szolgálnak
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat 5 évesen
Glioblasztoma multiforme kezelése
Agydaganat 8 évesen
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top