Agydaganat 8 évesen (jelige: ektid)

8 éves Kisfiamnál low grade tumort állapítotak meg a temporális lebenyben egy epilepsziás roham kivizsgálása következtében. Készült spektroszkópos MR is. A Professzor úr bíztatott, hogy nem lesz semmi baj, ez egy jóindulatú daganat. Fél év múlva kontroll MR, majd utána meglátjuk, hogy mi lesz, de Ő a műtétet javasolja azért, hogy ne kelljen gyógyszert szednie az epilepsziára.

Meg is nyugodtunk teljesen, gondolván ebből, hogy a műtét után meggyógyul a fiunk. Majd az internetet böngészve olvastam több helyen, hogy a jóindulatú daganatnak is 5-10 év csak a túlélése, nincs szó semmilyen gyógyulásról.

Ez valóban így van? Miért nem lehet ezt elmondani a szülőknek? Nem sok az a fél év, amit várunk? Nem lenne nagyobb esély, ha minnél hamarabb megoperálná?

A low grade azt jelenti, hogy alacsony a daganat osztódási hajlama, alacsony fokúak a rosszindulatúságra utaló szöveti eltérések. Az életkilátásokat azt is befolyásolja, milyen szövettani típusú daganatról van szó (pl. glioma, astrocytoma stb. low grade típusa). Ezeknél a betegeknél lassú a daganat növekedése.

Lehetnek kiesési tünetek – amikor valamilyen beidegzési funkció nem jól működik, mert a daganat érinti az adott funkciót irányító agyterületet – és gyakori, ahogy ez az Ön fiánál is jelentkezett, hogy az agykéreg izgalmaként epilepsziás rosszullétek jelentkeznek.

Általában akkor döntenek obszerváció (megfigyelés) mellett, ha a daganat nem okoz gyógyszerrezisztens epilepsziás rosszulléteket (vagyis beálított gyógyszerelés mellett nem vagy alig jelentkezik epilepsziás roham). A kontroll MR a daganat méretének változásáról adhat felvilágosítást, és így befolyásolhatja a tervezett műtét idejét is.

Műtéti eltávolítás mellett akkor döntenek, ha a daganat jól elérhető (könnyen operálható) helyen van, s a műtéttől nem várható súlyosabb idegrendszeri tünetek kialakulása, mint amelyek jelenleg is epilepsziás roham formájában indőnként megjelennek.

Tekintettel arra, hogy minden eset és beteg más és más, az utolsó professzori megbeszélés óta összegyűlt kérdéseivel ismételten kérhet konzultációs időpontot a gyermekét kezelő-ellenőrző idegsebésztől, illetve ha nem minden kérdésére kapott választ, egy másik orvosnál, centrumban, idegsebészeten kérhet úgynevezett „másodvéleményt” a teendőket illetően.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Gyerekeket fenyegető tumorok
Méltányosságból finanszírozott kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top