Agydaganat és immunerősítés (jelige: édesapa…)

Édesapukánkat egy hónapja operálták agydaganattal (glioblastoma multiforme). Azóta jelentősen sokat javult, műtéte előtt beszéde már nagyon zavarossá vált, nehezen vett levegőt. A műtét délutánján kb. 5-6 órával később bementem hozzá, és örömtől túlcsordultan jöttem el Tőle. El sem akartam hinni mekkora változáson esett át: tudott tisztán (az altatók, nyugtatók hatását beleértve), beszélni – ahhoz képest, amikor 13.45-kor levitték a műtőbe. Azzal tisztában vagyok, hogy a nyomás miatt nem tudott beszélni már.

Most eltelt 1 hónap és három nap. Apa nagyon jól van, a terápiák nem kezdődtek el, mert közben a fogai begyulladtak, ki kellett őket húzni. A kérdésem az lenne, bár több mindent olvastam már erről a betegségről rosszakat (mégis annyira az az érzésünk, hogy Apa meggyógyul majd!), hogy a terápiák alatt szabad-e, kell-e erősíteni valamivel az immunrendszerét? Gondolok valamiféle teára, természetes alapanyagú gyógyhatású készítményre.

A másik kérdésem az lenne, hogy mivel ha jól tudom az agy fehérjékből „táplálkozik”, mennyire szabad fehérjét bevinni? Nagyon vidám, jó kedélyű, persze pici fájdalmai vannak és nyomás érzés van a fejében, talán ez normális is a műtét után.

Az általános tanácsokon túl – változatos, kiegyensúlyozott, elegendő kalóriát és vitamint tartalmazó étrend – nem tudunk olyan módszert javasolni, amivel biztosan és széleskörű tudományos vizsgálatokkal igazoltan úgy javítható lenne az immunrendszer állapota, hogy annak a daganatos betegség vonatkozásában, vagy a daganatgátló kezelésekkel kapcsolatos mellékhatások vonatkozásában biztos előnyös hatása lenne.

Az agynak magas a fehérjetartalma, de természetesen  nemcsak „fehérjékből táplálkozik”, ezért nem kell korlátozni ebben a betegségben sem a fehérjebevitelt. Ugyan mai tudásunk szerint  nem befolyásolja a betegség lefolyását (a daganat „viselkedését”), ám fontos, hogy a beteg jó erőnlétben legyen, és szervezete általánosságban minden tápanyaghoz hozzájusson a vegyes táplálkozás révén. 

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top