Agydaganat és munkahely

Nagyon szeretném tudni, hogy mennyire befolyásolja a munkahely elveszítését, ha ez a betegség olyan állapotban van, hogy lehetséges a visszahúzódása?

Hallottam egy gyógyszerkészítményről Amerikában, amit felfedeztek annak érdekében, hogy elkerüljék a kemoterápiás megoldást, mivel lehet jóindulatú is ez a daganat. Mennyire szabad nyilvánosságra jusson a munkahelyen ez a betegség?

Leveléből nem derül ki, hogy pontosan milyen agydaganatról lehet szó. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a jóindulatú agydaganatok esetében nem szoktak kemoterápiás kezelést alkalmazni, legtöbbször ezek műtéti eltávolítása jön szóba, hogy a lassan növekvő daganat a koponya zárt terében ne okozzon úgynevezett nyomási tüneteket, illetve ne károsítsa az agyban a daganat környezetében lévő agyrészeket.

Az „amerikai eljárásról” nem foglalhatunk állást. Egyrészt nem írta meg, hogy miről van szó pontosan, másrészt csak olyan gyógyszerekről szolgálhatunk információkkal, amelyek Magyarországon törzskönyvezve vannak, s rendelkezésünkre állnak a klinikai vizsgálati anyagok.

A munkavégző képességet különböző mértékben befolyásolja egy betegség. A betegség természetéről hivatalosan a munkahely, a munkahelyi vezetés nem tájékozódhat, erre vonatkozó információt a táppénzhez leadható kórházi igazolás, illetve táppénzes papír sem tartalmaz: csak egy egyjegyű kódszámmal jelölik, hogy milyen ok miatt nem munkaképes a beteg, illetve milyen okból jogosult táppénzre (pl. munkahelyi baleset, kórházi ápolás, szülészeti esemény, stb.). A táppénz ideje alatt a munkahely nem bocsáthatja el a dolgozót.

A munkahelyi vezetés arra vonatkozóan általában szeretne információhoz jutni, hogy mennyi ideig nem számíthat egy-egy dolgozójára, és mikor várható ismételt munkába állása. Az erre vonatkozó információadás mértékét viszont a körülmények, az adott munkahely és felettesei ismeretében Önnek kell mérlegelnie.

Kapcsolódó cikkek:
Többen keresik meg a betegjogi képviselőket
Közösen szembenézni a rákkal

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?

Top