Agydaganat és vízhajtó

Sajnos Nyíregyházáról úgy jöttek el a szüleim, hogy az agydaganat miatt adott sugár befejezése után semmilyen tájékoztatást nem kaptak a kezelőorvostól, csak annyit, hogy fel fog épülni, és azt, hogy nem gondolta volna, hogy kibírja a sugárt. Most nem akarom leírni a nevét, de sajna ő miatta alakult ki ez a probléma, amit hála a debreceni idegsebésznek, akit privát számán sikerült elérnem még péntek este, sikerült orvosolni. Kiderült, hogy anyukámtól Nyíregyházán elvették a Medrol tablettát, hogy azt nem kell szednie.

A sugár után sem kezdeményezte kezelőorvosa, hogy beszéljük meg a továbbiakat, hogy mit kell szednie. Szégyelje magát ez az orvos. Ez úgy történt, hogy mivel elég sok gyógyszer volt, amit apukámnak be kellett adnia, megkérdezte a nyíregyházi kezelőorvost: „melyik gyógyszert nem kell dr. úr ezek közül szednie? Vagy mindegyiket kell?” Ekkor a Medrol tablettát mondta a kezelőorvos, hogy azt nem kell.

Sajnos ennek lettünk az áldozata: anyukám állapota péntektől folyamatosan romlott, de újra csak azt tudom mondani, hála a debreceni orvosnak, megbeszéltük a továbbiakat: a Medrolból 2×16 mg-ot és a káliumból 2×1 szemet kell bevennie. Késő este mentünk el gyógyszert szerezni, amit a patika – hála szintén a jó égnek – a debreceni zárójelentés alapján kiadott és hétfőn pótoljuk a vényt. Este bevette a Medrolból a 16 mg-ot és a káliumból 1 szemet, majd ma reggelre nagyon-nagyon jó állapotba került! Beszél, önállóan eszik, megy, mindent tud. Hihetetlen! Mellette még aloe gélt, líciumot és a méhpempőt is szedi.

Rettenetes ez a hozzáállás, ami van egyes kórházakban. Embertelen! Ráadásul szerencsétlen betegeknek amennyit még várniuk kell! Őrület.

Lenne még egy kérdésem: ilyen betegségnél szedheti-e a Furosemid vízhajtót, mert sajnos erről sem kaptunk semmilyen felvilágosítást. Ha igen, felírhatja-e háziorvos és hány szemet kell bevenni belőle? Minden másnap lehet-e szedni?

Köszönöm szépen előre is eddigi megtisztelő válaszukat és segítségüket! Sajnos ma Magyarországon rettenetes az az állapot, ami uralkodik. Remélem, hogy a sors egyszer megmutatja azoknak az embereknek, akiket csak az anyagiak érdekelnek, a beteg állapota nem. A pénzre esküdtek fel egyesek?

Az agydaganatok körül gyakran vizenyő (oedema, ödéma) jelenhet meg és ez okoz úgynevezett agynyomás-fokozódással járó tüneteket. Ennek a vizenyőnek a csökkentésére szokták adni a szteroid tablettákat (amelynek ismételt elkezdése mellett édesanyja állapota szerencsére rendeződött), illetve adnak, adhatnak különböző típusú vízhajtókat, köztük az ön által említett Furosemidet is.

Részben a szteroid, részben bizonyos vízhatók mellett káliumot kell pótolni. Ennek mennyisége függ az alkalmazott gyógyszerektől. A szteroid, a vízhatjó(k) és a kálium optimális adagját orvosnak (sugárterapeuta, idegsebész, ideggyógyász, onkológus, háziorvos) kell beállítani, valamint szükség esetén változtatni a dózist – például a tünetek rosszabbodása esetén akár többszörösre emelni.

Előzmény:
Rosszindulatú agydaganat

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top