Agydaganat gyógyszere? (jelige: glioma malignum)

Szeretném leírni a szövettant és az lenne a kérdésem, hogy kaphatja-e a beteg erre a szövettanra a Temodal nevű gyógyszert? Hová kell fordulnunk ezzel kapcsolatosan, mert a zárójelentésben szerepel ez a gyógyszer, azonban a sugárterápián kívül anyukám nem kapja a Temodált. Hová fordulhatunk? A sugárt már fölvette.

Íme a szövettan: további IHC: lényegesen mélyebbről készültek metszetek. Ezekben részben alapvetően desorganizált idegszövet, fokozottan sejtdús, talán fehérállomány, kóros elrendezésű neuroncsoportok (művileg is károsodott cortex?), abnormis mennyiségű neurofilamentum, bizarr, cellularis és intercellularis LCA dekoráció látható. A Mib-1 és p53 teljesen negatív! Nestin antitestünk továbbra sincs! A CAM5.2 is negatív-NB. Két másik reakció is az!

Vélemény: Feltehetően daganat szomszédságából származó, nem reprezentatív minta. A necrosis lehet sui generis tumorelhalás, de ezek a részek a mélyebb síkokból már hiányoznak. Sajnálatosan az ismételt IHC reakciók értékelését is nehezítik technikai okok. A korlátozott értékű lelet kiadását az indokolja, hogy nagyobb az esély arra, hogy később sem lehet definitív kórismét adni, emiatt viszont a beteg nem szenvedhet hátrányt.

Feltételesen malignus glioma valószínű fennállása miatt javaslom a kezelés folytatását! Regisztrációs kód: BNO: C7100 Nagyagy rosszindulatú daganata a lebenyben Morf: 93803 Glioma malignum (C71.-)”

Az Ön által említett gyógyszerkészítmény jelenleg úgynevezett egyedi méltányossági kérelem kedvező elbírálását követően biztosítható azoknak a betegeknek, akiknek szükségük van a kezelésre.

A finanszírozás miatt szükséges egyedi méltányossági kérelmet a beteg aláírásával általában a kezelő osztályról nyújtják be, kiegészítve az elbíráláshoz szükséges orvosi leletekkel (CT, szövettan, bizonyos esetekben műtéti leírás, stb.)  és a kezelés indokoltságát alátámasztó orvosi szakvéleménnyel.

A benyújtott dokumentációt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban szakértők segítségével bírálják el. A kérelem beadásának indokoltságáról a kezelőorvos dönthet, ezért azt javasoljuk, vele vegye fel elsősorban a kapcsolatot annak tisztázására, hogy ezt a fajta kezelést az osztály, ahol édesanyját kezelték, szükségesnek tartja-e.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Méltányosságból finanszírozott kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Előzmény:
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top