Agydaganat-kezelhetőség (jelige: Apját féltő lány)

55 éves Édesapám jan. 2-án epilepsziás roham után került kórházba. Ezután koponya CT, MR, fMR és PET CT vizsgálatokat végeztek el. Az utóbbi vizsgálat értelmezésében kérem a segítségüket.

Beutaló diagnózis: Supratentoralis agy bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganata, D 4300
Radiofarmakon/Aktivitás: FDG/8,4 mCi

LELET:
A radiofarmakon beadása után 40 perccel a koponyáról natív, helicalis CT-sorozat készült elnyelési korrekció és anatómiai lokalizáció céljából. Ezt követően ugyanezen régióról 10 perces 3D emissziós adatgyűjtést végeztünk.

Jobb oldalon frontotemporalisan a fehérállományban kb. 40 x 30 x 50 mm kiterjedésű hypodenzitás látszik, melynek megfelelően a normál fehérállománnyal azonos intenzitású, kifejezetten alacsony FDG-beépülés jött létre. A terime felett a convexitas sulcusai elsimultak, kb. 4 mm-es középvonali tömegáttolás is látszik. A jobb frontalis kamraszarv komprimált, egyebekben a supra-infratentorialis kamrarendszer rendes helyén van, nem tágabb. Egyebekben intracranilalisan szabályos denzitáseloszlás és fiziológiás a tracerfelvétel. Csontablakos képekben destrukció, lysis nem látható.

VÉLEMÉNY: FDG-felvétele alapján low-grade folyamatra utaló térfoglalás jobb oldalon frontotemporalisan.

Kérdésem még, hogy ilyen nagy kiterjedésű és ilyen tulajdonságú daganat, ha nem műthető, milyen esélyekkel gyógyítható kemoterápiával vagy sugárkezeléssel? Az orvosunk szerint olyan rossz alakzatú a daganat, hogy komolyabb sérülések nélkül aligha műthető. Okozza-e a sulcusok elsimulása szellemi képességek romlását?

A PET CT vizsgálat az agyban 3x4x5 cm-es elváltozást mutatott, amely nagy valószínűséggel daganatos folyamat. Nagy tömege miatt az agyban a középvonalban lévő képleteket áttolja az ellenkező oldalra, emellett összenyomja a homloklebenynél (az agy elülső részében) lévő agykamrát.

Az agyban más góc nem ábrázolódott. Csontablakos felvételen, vagyis olyan technikával, amely a csontok értékelését pontosabbá teszi, a koponyacsontokon sincs áttétre jellemző eltérés (vagyis lízis, ami a csont kiritkulását jelentené, amely leggyakrabban daganatáttét következtében jön létre).

A sulcusok, vagyis az agytekervények közötti árkok elsimulása is valószínűleg a koponyaüregen belüli nyomásfokozódás, a daganatos góc térfoglaló hatásának következménye. Csak ez önmagában nem okozza a szellemi képesség csökkenését. Arról, hogy műtéttel a daganat eltávolítható-e, idegsebész konzílium alkothat véleményt. Valószínűleg az önmagában alkalmazott sugárkezelés és/vagy kemoterápia mellett a daganat nem gyógyítható meg teljesen, ilyen esetben a kezelés célja a tumor méretének csökkentése, ezáltal a panaszok mérséklése, a betegség kordában tartása lehet. Sok múlik a daganat biológiai tulajdonságain, s hogy miként reagál a kezelésekre.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Daganat az agyban
Agyműtét következménye
Glioblasztoma agydaganat gyógyszeres kezelése

Agydaganat, beszámíthatóság

Agydaganat, szívelégtelenség

Agyi áttétek: lehetséges agyműtét?d
Agydaganat: perifocalis oedema

Agyműtét utáni depresszió
Anaplasticus oligoastrocytoma
Visszatérő agydaganatok
Agydaganat 3 hét alatt?
Glioblastoma multiforme kórjóslata
Agydaganat és immunerősítés

Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely
Agydaganat, hirtelen rosszabb-jobb?

Top