Agydaganat megelőzése

Sajnos ma Magyarországon egyre több az agydaganatos beteg. Tudnának-e abban segítséget nyújtani, hogy hogyan előzhető meg ennek a kialakulása? Kiket veszélyeztet ez a legjobban? Lelki okok is előidézhetik ezt a fajta betegséget? Továbbá a glioblasztoma multiforme miért nő sokkal gyorsabban, mint más daganatok? A tapasztalatok mit mutatnak, ezalatt azt értem, hogy milyen típusú embereknél fordul elő ez a rosszindulatú daganat?

Az Önök véleménye szerint lehetséges, hogy nagyon nagy dózisú antioxidáns (C vitamin 10-12000 mg, természetes C vitamin, béta-karotin, aloe termékek közül a Lícium (mivel ez a legerősebb antioxidáns), illetve a flavin7 antioxidáns termékek szedésével megállítható ennek a rosszindulatú daganatnak a növekedése?

Továbbá az aloe natur géllel kapcsolatosan szeretném véleményüket kikérni. Mivel nagyon jó roboráló szer, ha nagy adagban (napi 2 dl-3 dl) fogyasztja a beteg, elérhető-e vele pozitív fejlemény? Már az is annak mondható ugye, ha fél év alatt nem nő?

Arra, hogy az agydaganatok kit veszélyeztetnek jobban, statisztikai előfordulási adataik ismeretében lehet megközelítően választ adni: gyakrabban jelentkezik férfiakban, az elsődleges agydaganatok idősebb életkorban, 60-70 év felett gyakrabban fordulnak elő mint középkorú embereknél. (Az elsődleges agydaganatoknál gyakoribbak azok, amelyek más szervben kialakult primer tumor áttéteként jelennek meg a koponyában.) Felvetik a szerepét annak is, hogy a sugárterhelés (például bizonyos munkakörökben) fokozza az agyi daganatok kialakulását, valamint vizsgálják azt is, hogy bizonyos vegyi anyagokkal való tartós, hosszú éveken át tartó munkavégzésnek is lehet oki szerepe (például formaldehid, vinil klorid).

Ugyanakkor ezek a kockázati tényezők csak az előfordulás valószínűségének némi fokozódását eredményezik, hiszen sok olyan embernél, akiknél a fentebbi, gyaníthatóan kockázati tényezőnek tekinthető faktorok fennállnak, nem fejlődik ki daganat, és sok olyan beteg is van, akiknél a gyanított kockázati tényezők hiánya ellenére is megjelenik a betegség.

Az orvostudományi kutatások rávilágítottak arra, hogy az agydaganatok kialakulásában fontos szerepet játszanak bizonyos genetikai jellemzők, az úgynevezett onkogének, illetve a tumor szupresszor (daganatot elnyomó) gének. Köztük legismertebb a p53 gén szerepe. Többek között ezeknek a genetikai eltéréseknek lehet szerepe abban is, hogy egy alacsony rosszindulatúsági fokú astrocytoma gyors növekedésű, agresszív glioblastoma multiforme daganattá alakul.

Nincs arra vonatkozóan megbízható tudományos adat, hogy a kockázati tényezők „semlegesítésében”, s így az agydaganatok megelőzésében, vagy a már kialakult rosszindulatú agydaganatok növekedésének lassításában mennyire hatásosak azok a táplálékkiegészítőnek nevezett készítmények, amelyeket Ön is felsorol a levelében. Ezért nem tudunk válaszolni arra a kérdésére, hogy ezek fogyasztásával megállítható-e a rosszindulatú daganat növekedése, illetve alkalmazásukkal „elérhető-e valamilyen pozitív fejlemény.”

Általánosságban nehéz arra a kérdésére is választ adni, hogy ha bizonyos termékek fogyasztása mellett a daganat fél évig nem nő, az jó eredmény-e? A gyors növekedési hajlamú, agresszív daganatoknál alkalmazott kemoterápia és sugárkezelés mellett ez jelenthet jó eredményt, ugyanakkor egy lassan növekvő, alacsony rosszindulatúsági fokú daganatnak a természetes viselkedése is lehet az, hogy akár fél év múlva végzett kontroll képalkotó vizsgálatnál sem látszik növekedés. Ez lehet a daganat sajátsága, s ilyen esetben lehet, hogy az onkológus, agysebész nem is javasol beavatkozást vagy kezelést, csak a folyamat követését.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat: jól differenciált chondrosarcoma
Kiújult agydaganat
Áttétes agydaganat
Agydaganat tünetei
Agydaganat és vízhajtók
Agydaganat 7 évesen
Agydaganat 8 évesen
Agydaganat 5 évesen
Gliobastoma multiforme kezelése
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top