Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?

Köszönöm korábbi megtisztelő válaszukat. Anyukám Flusemoidet jelenleg nem szed. A Medrol tablettából a 16 mg-ból 2×1 szemet és a kálium R-ből is 2×1 szemet kap.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a sugárterápia jótékony hatása mikor szokott jelentkezni? Mennyi időnek kell ehhez eltelnie?

A sugárkezelések általában nem azonnal fejtik ki hatásukat, a daganat megkisebbedése nemcsak a sugárkezelés alatt, hanem az azt követő időkben is kialakulhat. Hetek, akár 4-8 hét is eltelhet addig, amíg az alkalmazott sugárkezelés hatására röntgen és CT vizsgálattal is észlelhető változás (megkisebbedés) jön létre a besugárzott daganatban. Általában a hosszabb, több hetes sugárkezeléseknél a kezelés második felében és az azt követő hónapban a legkifejezettebb a besugárzott területen a daganat(ok) méretének csökkenére.

A jótékony változásnak előfeltétele, hogy a daganat sugárérzékeny legyen. A daganatok sugárérzékenysége jelentősen különbözhet, ezért nem alkalmaznak minden daganatos betegségben sugárkezelést.

Ez igaz az agyi daganatok, illetve az agyi áttétek sugárkezelésére is. A sugárkezelés  ugyanakkor gyakran fokozza átmenetileg a daganatos gócok körül lévő vizenyőt (az előző leveleiben leírtak alapján valószínűleg ez történt az édesanyjával is), s ez az idegrendszeri tünetek rosszabbodásához vezethet. Ezért a sugárkezelés ideje alatt és az azt követő hetekben is lehet, hogy erőteljesebb dehidráló (vízelvonó) kezelésre van szükség.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Előzmény:
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top