Agydaganat: perifocalis oedema

A legutóbbi vizsgálati lapon (agydaganatos betegnél) a következő szerepelt:

PET: A bal frontalis elváltozás hypometabolikus, FDG-felvétele low grade folyamatra jellemző. Dg.: Low grade glioma in reg. frontotemporalis l.d., status post op. et irrad.

MRI: a bal féltekében cisztozus komponenseket tartalmazó, perifocalis oedemával körülvett rec. térfoglalás, melynek kiterjedése növekedett. Vasogen oedem a 1-2,5 cm között változik.

A kérdésem a következő: mit jelent pontosan ez az eredmény, milyen további kezelésekre (műtét, gyógyszeres kezelés…) lehet szükség, illetve milyen változások következhetnek be a beteg állapotában?

A PET (pozitron emissziós tomográf) lelet szerint az agy bal oldali elülső-oldalsó (homlok-halánték környéki, frontális-temporális) területén van egy olyan elváltozás, amely lassan osztódó gliomára jellemző; erre utal, ahogyan a PET vizsgálat során alkalmazott, cukor jellegű anyagot (FDG) az elváltozás halmozza. A PET beutaló alapján a vizsgálónak valószínűleg rendelkezésére állnak a beteg kórelőzményéből származó kezelési adatok, mert leírja, hogy recidív, tehát kiújuló daganatról van szó, és jelzi, hogy műtét és sugárkezelés utáni állapot (status post op. et irrad, vagyis operáció és irradiáció utáni állapot.).

Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat  szerint a góc körül vizenyő (perifocalis ödéma) látható, 1-2,5 cm vastagságban, és a góc méretének növekedését írják le, feltételezhetően a korábbi agyi képalkotó vizsgálatokhoz képest.

Azt, hogy pontosan milyen további beavatkozásokra van lehetőség a korábbi műtét és sugárkezelést követően, csak ez alapján a lelet alapján nem lehet megmondani. A kezelőorvos a leletet, a kórtörténetben szereplő beavatkozásokat, a korábbi szövettant és a beteg aktuális általános állapotát együttesen értékelve dönthet a kezelésről.

Egy növekvő agydaganat attól függően, hogy hol helyezkedik el, különféle tüneteket okozhat, részben a test mozgásának zavarait, részben beszédzavart, látás-, hallászavart stb. Az agy hátsó részében elhelyezkedő daganatok gyakran okoznak egyensúlyzavart, a légzés és keringés zavarát. A növekvő daganat és a kiterjedt vizenyő miatt általános tünetek (szédülés, fejfájás, hányinger, hányás) is jelentkezhetnek, ezért általában az ödéma miatt úgynevezett dehidráló (vízelvonó) kezeléseket (például vízhajtókat, szteroid készítményeket) szoktak alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Segítség rákbetegeknek és családtagjaiknak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agyműtét utáni depresszió
Anaplasticus oligoastrocytoma
Visszatérő agydaganatok
Agydaganat 3 hét alatt?
Glioblastoma multiforme kórjóslata
Agydaganat és immunerősítés

Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top