Agydaganat reális kilátásai (jelige: Sári 5 éves)

Ez a második e-mailem Önökhöz ugyanezzel a jeligével. Válaszukat az előző levelemre nagyon köszönöm. De lenne még néhány kérdésem. A kislányom Sára kezelőorvosának is feltettem ezeket a kérdéseket, mielőtt Önökhöz fordultam. Ő is szinte ugyanezekkel a szavakkal válaszolt mint Önök.

A következő kérdésre kérek konkrét, és őszinte választ: van a kislányomnak esélye a teljes gyógyulásra? És itt nemcsak az elkövetkező 5 évre gondolok, ami a kezelések után következik, amíg gyógyulttá nem nyilvánítják, hanem az egész életére. Van rá esélye hogy nem tér vissza újra és újra ez a daganat? És ha később újul ki nála, lehetséges, hogy agresszívabb formában teszi ezt?

Az őt operáló idegsebész a műtét előtti és utáni beszélgetésünkön is mondta, ez a tumor nemcsak úgy tud terjedni, hogy jól elkülönülő daganatot alkot, hanem az agyszövetben is tud tovább terjedni, és akkor nem tudnak rajta segíteni.

A jelenlegi daganatról (medulloblastoma) a kezelőorvos azt mondja, hogy bár rosszindulatú, de a legjobban reagál a kezelésekre.

A medulloblastoma átlagos 5 éves túlélése 50 százalék felett van, de sok prognosztikai tényező is befolyásolja a túlélést. Rossz prognosztikai (kimenetelt előrevetítő) faktornak tekinthetők az alábbiak: 4 évnél fiatalabb életkor, ha nem tudták teljesen eltávolítani sebészileg a daganatot, ha a daganat a gerincvelő irányában terjed, ha a liquorban (az agy és a gerincvelő körül található folyadékban) daganatsejteket mutattak ki.

A jobb prognózisú betegek 5 éves túlélése akár 70 százalék feletti is lehet. Teljes gyógyulás is lehetséges, de az 5 éven túl daganatmentes eseteknél is fontosak a rendszeres kontroll vizsgálatok, mert a betegség kiújulásra hajlamos. Fontos a daganateltávolító műtét után is az úgynevezett adjuváns kemoterápia és sugárkezelés. 4 év alatti gyerekeknek általában nem adnak sugárkezelést.

Tekintettel arra, hogy az Ön gyermekénél a daganatot nem sikerült sebészileg teljes mértékben eltávolítani, a kilátások rosszabbak, mint olyan esetben, ha radikális (a tumort egészében eltávolítani képes) műtétre lett volna lehetőség.

Arra a kérdésre, amelyre „konkrét és őszinte” választ vár, sajnos azt tudjuk válaszolni, amit Ön is sejt: a jelenleg Ön által rendelkezésünkre bocsátott adatok alapján nagyon csekély az esély a teljes gyógyulásra.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Gyerekeket fenyegető tumorok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Haldokló gyerekeket szolgálnak

Előzmény:
Agydaganat 5 évesen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat 5 évesen – 2.
Agydaganat 5 évesen
Agydaganat 7 évesen
Glioblasztoma multiforme kezelése
Agydaganat 8 évesen
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top