Agydaganat: sugár után, kemó közben

Édesanyám 59 éves, 2013. július végén derült ki, hogy agydaganata (bal frontalis) van. Augusztus közepén eltávolították, sikeresen. A szövettan azt mutatta, hogy az metasztásis, a primer tumor a petefészekben van. Tüdőszűrésre is elküldték, ott is elváltozást mutatott a képalkotó, a bal felső tüdőlebenyben. Mintát vettek onnan is, ami szintén a petefészek áttéteként jelentkezett. A nőgyógyászati műtét időpontja ki lett tűzve, de Anyu egyre rosszabbul lett. Szeptember közepén ismét agyműtéten esett át, kiújult az agydaganat. Ismét eltávolították, a szövettani eredmény azonos lett az előzőekkel.

Október elején sikeresen eltávolították a petefészkeit, azonban már a felnyitásnál látta a doktor úr, hogy semmilyen daganatos elváltozás nincs a petefészkeken, illetve a hasüregben, egy cisztát találtak, azt kivették.
Milyen gyakran fordul elő az, hogy több citológia vizsgálat egybehangzóan rossz diagnózist állítson fel?
Majd közölték, revízionálni kell a szövettanokat. Az eredmény adenocarcinoma (NSCLC) volt.
Folytatásként novemberben 10 alkalommal WBRT-t kapott az édesanyám, mert a kétszer kiújult agydaganat miatt indokoltnak találták.

Anyu december eleje óta palliatív kemoterápiás kezeléseket kap, tekintettel a 4-es stádiumú besorolásra. 4-es stádiumú besorolás változhat? Vagy innen nincs javulás?

A 4. kemoterápiás kezelés után átirányítottak bennünket a mellkas sebészetre, mivel a kontroll mellkasi CT eredménye jó lett, jelentősen zsugorodott a daganat. A sebész először azt mondta, hogy kockázatos a műtét, de végrehajtható. Agyi MRI-t, kardiológiai vizsgálatot és légzésfunkció vizsgálatot kellett elintézni Anyu részére két hét alatt. Sikerült.

Az MRI eredmény jó lett, nincs kimutatható daganat. A kardiológiai vizsgálat is jó lett, nem volt kontraindikáció. A légzésfunkció vizsgálati eredménye gyenge volt (FVC 2.28L 83%; FEV1 1.38L 60%) és COPD betegséget is megállapítottak. Ezek az adatok lényegesen jobbak voltak októberben: FVC 3.31L 121% FEV1 2.2L 89.5% Miért romlott ennyit 5 hónap alatt? Ez a kemoterápia hatása lenne?

Majd a doktor úr a műtét előtti héten közölte,hogy minden kollegája ellenzi a műtéti beavatkozást, mert Anyu gyenge már, volt agyi áttétje is (tehát keringenek rákos sejtek a véráramban mindenfelé) és lehet, hogy többet ártana neki az egész, ha felnyitná és ezért mégsem műti meg. Az adott pillanatban, hagyatkozva a doktor úrra, egyetértettünk és elfogadtuk a döntését, javaslatát.

Azóta megkapta az 5. kemót is. Nagyon fáradékony és most szembesültünk azzal is, hogy a sugárkezelés mellékhatásaként az agya pár helyen károsodott (késői sugárkárosodás). Lehet ezt kezelni, maradandó-e a károsodás?

Mivel nem tud elég oxigént „felvenni” a tüdeje, ez sem segíti a helyzetet. Hova vezet ez az egész?
Feltenném ezeket a kérdéseimet az onkológusnak is, de nincs rá idő, sajnos. Túl sok a beteg és az orvosok túlterheltek.

Levele alapján nagyon jól átlátja édesanyja betegségét. Minden diagnosztikai vizsgálat adhat ál-pozitiv vagy ál-negatív eredményt vagy téves eredményt. Ez igaz a citológiára is, és ritkán a szövettanra is. Az azért meglehetősen ritka, hogy két citológiai/szövettani vizsgálat adjon egybehangzóan olyan eredményt, amely a későbbiekben nem bizonyul pontosnak.

Tüdőrákoknál sajnos gyakran előfordul, hogy a tünetmentes elsődleges daganat (primer tumor) mellett az agyi áttét hívja fel a figyelmet a betegségre. Édesanyjánál a most tapasztalt agyi károsodás nem biztos, hogy a sugárkezelés késői mellékhatása, sajnos lehet újabb agyi áttét (amelyet esetleg az MRI sem lát még, mert kicsiny, akár többszörös) vagy a korábbi agyműtétek szövődménye is.  Ha ennek az agyi károsodásnak egyik összetevője például érelmeszesedés, akkor esetleg agyi keringésjavítókkal lehet némi eredményt elérni. Ha ismét áttét van a háttérben, dehidráló (vízelvonó) kezelés mérsékelheti azokat a tüneteket, amelyeket a levelében nem részletezett.

A IV. stádium azt jelenti, hogy az alapbetegség áttétes, ez végigkiséri a beteget, még olyan esetekben is, ha az elsődleges daganatot és az áttétet is sikerül eltávolítani,  s akár sokéves daganatmentes túlélés igazolható. Édesanyjánál az elsődleges daganatot nem sikerült eltávolítani, agyi metasztazektomiára (áttét eltávolításra) már kétszer is sor került. A tüdőben lévő primer daganat sebészi eltávolítása csökkenthetné a szervezetben lévő daganatmennyiséget, de nem adna biztos gyógyulást. Általánosságban egy tüdőműtét nem kis műtét, van kockázata, főleg egy gyengébb általános állapotú betegnél, ezért is állhattak el a mellkassebészek a műtéttől.

Édesanyja leromlása nem biztos, hogy a kemoterápiával függ össze, vagy az egyéb kezelésekkel (sugárkezelés, műtétek), bár ezek is megterhelik a szervezetet, inkább a betegség alattomos (esetleg képalkotó vizsgálatokon nem is látható) előrehaladásával. Az összkép alapján nem gyógyítható rosszindulatú betegségről van szó, a sugárkezelés és a kemoterápia is palliatív jelegű, tehát a tünetek rosszabbodásának és a betegség romlásának késleltetésére szolgál. Sajnos a kemoterápia sem folytatható, ha rosszabbodik édesanyja általános állapota, márpedig levele ezt sugallja. Ekkor már csak a tüneti kezelésekre van/lesz lehetőség (megfelelő fájdalomcsillapítás, gondos ápolás).

Top