Agydaganat tünetei (jelige: Medrol és Kálium R)

Anyukámnak giloma malignum agydaganatot diagnosztizáltak szeptemberben. Szedi a Medrol és a Kálium R tablettát. Érdeklődöm, hogy a Medrol tablettától (2×16 mg) puffad-e meg, mivel az szteroidot tartalmaz. Más vízhajtót nem szed, azonban adható-e neki például a Fulossemid tabletta? A Kálium R tablettának van vízhajtó hatása?

A kéz és a láb remegése a sugár vagy maga a daganat miatt lehetséges? Amíg nem vette föl a sugárt nem volt ilyen probléma. A sugár után 2-3 hónap alatt is képződhet ödéma?

A szteroid okozhat puffadást, ha ezalatt azt értjük, hogy a beteg arca kitelik „elhízik”. Leveléből nem derül ki az, miként tapasztalják a „puffadást”. Orvosi vizsgálat döntheti el, hogy ennek hátterében vizenyő (ödéma) áll-e és ha igen, akkor kell-e vízhajtót adni.

Az Ön által kérdezett kálium készítmény nem vízhajtó. Agyi daganatoknál azért adják a szteroid kezelés mellé, mert a szteroidok kihajtják a szervezetből a káliumot, és ezt pótolják ilyen módon. Bizonyos esetekben, ha jelentős az agydaganat körüli vizenyő képződés (ami akár pár nap alatt is kialakulhat), szoktak adni különböző fajta vízhajtókat is. Ezt és a jelenleg tapasztalt idegrendszeri tüneteket (remegés) is a kezelőorvossal kellene megbeszélni, aki segíthet ennek az újabb tünetnek az okát is felderíteni.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat 7 évesen
Agydaganat 8 évesen
Agydaganat 5 évesen
Gliobastoma multiforme kezelése
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top