Agydaganat vagy haemangioma 20 évesen

20 éves tanuló vagyok, április elején agydaganattal diagnosztizáltak, azonban a vizsgálatok során felmerült az érdaganat, illetve a cavernoma lehetősége is. Szerencsére teljes egészében sikerült eltávolítani a tumort. A minap megjött a szövettani elemzés is, amely számos kétséget vet fel bennem. Kiújulhat ez a daganat, illetve lehetséges, hogy a leírtak alapján maradtak még bennem rosszindulatú sejtek, amiket kezelni kell? A KI67 100 jelent valamit rám nézve? Mivel is nézek szembe pontosan? Kérem segítségüket a magyarázatban.

Makroszkópos leírás:
Összesen cseresznyényi, barna színű, puha tapintatú szövet.

Mikroszkópos leírás:
A HE-festett metszetekben agyállományban elhelyezkedő, változó falvastagságú és falszerkezetű, ás lumentágasságú erek keresztmetszet látszanak, helyenként cavernosus tágulatokkal. Az erek közötti agyállományban lymphocyták, plasmasejtek, haemosiderin tartalmú macrophagok, fibroblastok, reaktiv gliaelemek ás capillaris keresztmetszetek figyelhetők meg.

Elvétve, főként az erek környékére lokalizáltan, kisebb-nagyobb csoportokban differenciálatlan, kis kereksejtes halmazok figyelhetők meg relative nagy magokkal ás helyenként kifejezett magvacskákkal. Ezekben a sejtekben a Ki67 közel 100%-os proliferativ aktivitást jelez. Nagyszámú immunreakciót végeztünk el ezen sejtek beazonosítása céljából, azonban eredményt nem értünk el.

Negatív a CD79a, a GFAP, az S100, a HMB45, a vimentin, a CD68, a synaptophysin, az LCA, a CD117, a PLAP, a CD3, a pan-cytokeratin, az EMA, a CD2O, a LELT? ás a CD138 immunreakció.

Vélemény:
A vizsgált anyagban angiomatosus malformáció látszik cavernosus tágulatokkal, körötte kiterjedt vérzésekkel ás reaktiv szöveti reakcióval. Több gócban elszórtan, főként perivascularisan differenciálatlan, kis kereksejtes tumorgócok figyelhetők meg, melyeket immunreakcióval nem sikerült beazonosítani. Tervezzük az anyag Bécsbe való küldését konzultációs céllal.

Kódolt diagnózisok:
BNO: D18000 HAEMANGIOMA
BNO: C71200 Neoplasma Malignum Lobi Temporalis Cerebri

Önnél levele alapján feltételezhetőn egy nagyon ritka szövettani típusba tartozó daganat jelentkezhetett, valószínűleg ezért is van szükség a szövettani leletek más, ebben a betegségben speciálisan jártas szakembernél történő értékelésére. A daganatot ugyanis annak ellenére nem sikerült szövettanilag pontosabban beazonosítani, hogy nagyon nagy számú immunreakciót végeztek el a jobb szövettani azonosíthatóság érdekében.

A levele végén leírt diagnózis (C71200 Neoplasma Malignum Lobi Temporalis Cerebri) jelentése mindössze annyi, hogy az agy (cerebrum) halántéklebenyében (lobus temporalis) rosszindulatú daganat (noplasma malignum) alakult ki, tehát a diagnózis nem tartalmaz pontosabb specifikációt, amiből tudható lenne, hogy pontosan mivel állunk szemben.

A részletes szövettani leírás több apró gócban is jelez rosszindulatú daganatot. A KI 67 a sejtosztódás aktivitására utaló marker (reakció), önmagában nem értékelhető.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Daganatok jellemzői
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat/érdaganat
Daganattal a fejben terhesség, szülés, szoptatás?
Agydaganattal 100 évig?
Agydaganat, szívelégtelenség

Agyi áttétek: lehetséges agyműtét?
Agydaganat: perifocalis oedema

Agyműtét utáni depresszió
Anaplasticus oligoastrocytoma
Visszatérő agydaganatok
Agydaganat 3 hét alatt?
Glioblastoma multiforme kórjóslata
Agydaganat és immunerősítés

Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top