Agydaganatok (jelige: gabi)

Agydaganattal kapcsolatos információkat, mint tünetek, veszélyeztetett korosztály/nem/stb., gyógyítási módok, áttétek, gyógyulási esélyek, stb. szeretnék megtudni.

Az agydaganat lehet szövettanilag jóindulatú és rosszindulatú. (A rosszindulatú daganatoknál beszél a köznyelv rákos daganatról.)

Az agyban lévő rosszindulatú daganat keletkezhet az agyi szövetekből, ekkor beszélünk elsődleges agyi daganatról, de a szervezet más részében lévő rosszindulatú daganatok is adhatnak ide áttétet (gyakori tüdőrákok, emlőrák, melanoma, lymphoma, hererák, stb. esetében). Ez utóbbi esetekben másodlagos daganatról van szó. Az áttétek lehetnek egygócúak vagy többgócúak.

Az agydaganatok tünetei (függetlenül attól, hogy jó- vagy rosszindulatú daganatról van-e szó) elsősorban attól függnek, hogy az agy mely részén helyezkedik el a szövetburjánzás. Gyakori tünet a fejfájás, szédülés, egyensúly és/vagy járászavar, kettőslátás. Kialakulhat epilepsziás roham, az elülső agylebenyben elhelyezkedő daganatok személyiségváltozásokat is okozhatnak. Bizonyos elhelyezkedésű daganatok a test különböző részein beidegzési zavart, részleges vagy teljes izombénulásokat okozhatnak.

Mivel a csontos koponya zárt tér, s a daganatos gócok körül gyakran vizenyő is kialakul, megnövekedhet az agy térfogata, s ez agynyomásfokozódás tüneteihez vezethet (fejfájás, hányinger, hányás, aluszékonyság, kábultság vagy kóma). Amennyiben jelentős az agyi nyomásfokozódás, beékelődés jöhet létre: ilyenkor az agyi állomány egy része bepréselődik, illetve beszorul az öreglyukba, vagyis abba a nyílásba, ahol az agy kapcsolódik a gerincvelőhöz, illetve a csontok vonatkozásában a koponya alsó felszíne ízesül a legfelső nyaki gerinccsigolyához. A beékelődés kezelés nélkül halálhoz vezethet.

Az agydaganatok gyógyítása/kezelése függ attól, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú daganatról van-e szó, elsődleges vagy másodlagos elváltozás van-e a koponyában, egygócú vagy töbgócú-e a folyamat.

Optimális esetben lehetőség van a daganat műtéti (idegsebészeti) eltávolítására, s ez elsődleges daganatoknál gyógyulást is eredményezhet. Áttétes daganatoknál, amennyiben nincs lehetőség a műtéti eltávolításra, célzott sugárkezeléssel lehet pusztítani a daganatot, sok apróbb gócnál úgynevezett teljes koponyabesugárzást alkalmaznak.

Amennyiben áttétről van szó, és az elsődleges betegség a szervezet más részeiben is kimutatható, az alapbetegség szisztémás (kemoterápiás) kezelésére lehet szükség.

Kapcsolódó cikkek:
Mi a rákbetegség?
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top