Agydaganattal minden kezelésen túl (jelige: SORKI)

Mi várható egy glioblastoma multiforme-os betegnél, ha a Temodal kapszulával együtt a sugárkezelés nem járt eredménnyel és az orvosok már nem tudnak tenni semmit? Hazaküldték a beteget, és nem kap semmi kezelést, gyógyszert sem. Most már minden nap hányás fordul elő a reggeli órákban, illetve most már az étkezések után is. Meddig élhet? Mire kell felkészülni, milyen tünetek fognak még előjönni? Hogyan tudunk segíteni neki?

Nem tudjuk megjósolni, hogy mennyi a várható túlélési idő. A hányinger és a hányás esetleges csillapításának lehetőségét a beteget eddig kezelő orvossal érdemes megbeszélni, hogy lehet-e, érdemes-e emelni az úgynevezett dehidráló (vízelvonó) gyógyszerek dózisát, vagy újabbat indítani, s vele lehet megbeszélni az aktuális igényeknek megfelelő fájdalomcsillapítást is. Elképzelhető, hogy a beteg egyre inkább segítségre, ápolásra szorul a napi tevékenységekben is.

Segítsenek az orvossal való kapcsolattartásban, hogy a betegnek a lehetőségekhez képest könnyebbek legyenek a napjai, ne legyenek fájdalmai. A fizikai szükségletek mellett pedig ugyancsak fontos az érzelmi háttér, a lelki támasz biztosítása ebben az egész család számára megterhelő élethelyzetben. Amikor lehetőség van rá, fontos az értékes idő kihasználása együttlétre, őszinte beszélgetésre, illetve a korlátok között olyan tevékenységekre, ami a beteg számára örömet okoz.

Korábbi válaszaink között számos agydaganattal, köztük glioblastoma multiforme betegséggel kezelt beteg, illetve családtag levelét megtalálhatja, ezekből is meríthet praktikus információkat.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Segítség rákbetegeknek és családtagjaiknak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat: perifocalis oedema
Agyműtét utáni depresszió
Anaplasticus oligoastrocytoma
Visszatérő agydaganatok
Agydaganat 3 hét alatt?
Glioblastoma multiforme kórjóslata
Agydaganat és immunerősítés

Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top