Agyi áttét: segítséget kérnék, el vagyok keseredve

Édesapám 57 éves, tegnap derült ki, hogy rákos. Kb. 6 hónapja a kezét fájdította, elment orvoshoz, azt mondták, kikopott a porc. Egyre gyengébb és soványabb lett. Most márt ott tart a dolog, hogy áttétje van az agyában, bukkantak fel a gyomrában és a végbelében. Már menni sem tud segítség nélkül. Meggyógyulhat? Van rá esély, hogy felépül?

Leveléből nem derül ki számunkra, hogy édesapjánál mi lehet az elsődleges (primer) daganat, amely szétterjedt a szervezetben. Sajnos az mindenképpen rossz prognózist (rossz kilátásokat) jelez, hogy már van agyi áttét is, valamint hogy a beteg gyenge és lesoványodott, ez utóbbi két tünet ugyanis korlátozhatja az adható kezeléseket is.

Az agyi áttét kezelésének meghatározásához fontos tudni, hogy egy vagy több gócról van-e szó az agyban, van-e lehetőség ezek sebészeti eltávolítására. A műthetőséget a technikai eltávolíthatóság mellett befolyásolja az is, hogy mi az alapbetegség, vagyis mi az elsődleges daganat, illetve hogy a betegség többi (agyon kívüli) része befolyásolható-e onkológiai kezeléssel. Amennyiben az agyi áttétek nem távolíthatóak el, akkor sugárterápiás szakember dönthet az agyi sugárkezelés kivitelezhetőségéről, illetve onkológus az adható egyéb daganatgátló kezelésekről. Az agyi áttétek kezelésének része lehet az áttétek körüli ödémákat csökkentő vízelvonó (dehidráló) vagy szteroid kezelés is, amelyeket abban a reményben adják, hogy általuk csökkenthető a koponyaűri nyomás, ezzel összefüggésben pedig az idegrendszeri panaszok.

Mindezektől függetlenül (vagy mindezzel együtt) fontos a megfelelő fájdalomcsillapító kezelés beállítása, akár a kézfájdalom, akár az egyéb esetleg fennálló fájdalom miatt. A fogyás miatt szóba jöhet orvosilag rendelhető (receptre felírható) tápszerek adása is – mindezek mellett pedig természetesen rendkívül fontos, hogy édesapja érezze, szeretik őt, mellette állnak ebben a nagyon nehéz élethelyzetben.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Végstádium: a hospice az elhagyatottság ellen küzd

Korábbi kérdések és válaszok a tüdőrákról:
Agyi áttétek, utolsó stádium
Tüdőrák agyi áttéttel: csökkenő és növekvő tumor
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Melanoma, agyi áttét, csontáttét

Top