Agyi áttétek: lehetséges agyműtét? (jelige: anyu)

Édesanyám koponya MR vizsgálatának a lelete a következő:

Baloldalon frontobasalisan egy 36 mm-es, cranialisabban szintén a frontalis lebenyben egy 42 mm-es, jobboldalon az occipitalis lebenyben egy 22 mm-es, a frontoparietalis átmenetben a convexitas alatt egy 9 mm-es, a középvonal mellett a frontalis lebenyben egy 4 mm-es, az insula ventralis területében egy 10 mm-es inhomogen, a T2 súlyozott képeken fokozott, a T1 súlyozott képeken csökkent jelintenzitásu góc ábrázolódik, ami a kontrasztanyagot széli részein intensiven halmozza. A diffusios képeken diffusio restrictió látható. A nagyobb kiterjedésű gócok körül perifocalis öedema látható, a frontalis kamraszarvak comprimaltak, a középvonali átnyomás 9 mm. A gócos laesiok mellett baloldalon a mesencephalon szintjétől a pedeunculus cerebrin át a corticalis projekcióig elmosódott kontúrú jelfokozódás látható a T2 súlyozott képeken, ami a substantia nigrat ventrolateralisan érinti, a capsula interna hátsó szárában húzódik, a globus pallidust az ödéma kissé ventral felé nyomja.

Vélemény: az agyállományban multiplex met.

Anyukám esetében szóba jöhet-e agyműtét, ha igen milyen kockázata van, milyenek az életkilátásai műtéttel és anélkül? Jelenleg kórházban van, nincs meg a primér daganat, nem tudjuk, hogy lehetne-e műteni vagy nem, eddig különböző véleményeket kaptunk.

Sajnos előfordul, hogy egy daganatos betegséget – például a tünetek hiánya miatt – csak akkor fedeznek fel, amikor már áttéteket adott, s az áttétes panaszok hívják fel a figyelmet a rosszindulatú folyamatra.

A küldött koponya MR vizsgálat sajnos mind a két (jobb és baloldali) agylebenyben több (multiplex), áttétre (metasztázisra, met-re) jellemző gócot ír le. Ezek a koponyában vizenyő felszaporodását is eredményezik, s ezért feltételezhetően vízelvonó (dehidráló) kezelésben is részesül az édesanyja az agyi nyomásfokozódás, ezzel együtt pedig az idegrendszeri tünetek mérséklése érdekében.

Azt, hogy ilyen kiterjedt agyi áttétképződés mellett van-e esély műtétre, idegsebész véleményezheti. Sajnos azonban kicsi az esélye annak, hogy ilyen helyzetben érdemes legyen agyi műtétet végezni, hiszen nem egy, hanem számos góc ábrázolódik az agy különféle részeiben, s egy-egy góchoz is kockázatos lehet a sebészi hozzáférés adott esetben, s ez a kockázat több egymástól messzebb lévő góc esetén halmozottan jelentkezik. Azt, hogy a teljes koponya sugárkezelése javasolható-e, sugárterápiás szakember mondhatja meg, akinek a döntését a gócok ismerete mellett meghatározhatja a beteg általános állapota is.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Segítség rákbetegeknek és családtagjaiknak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat: perifocalis oedema
Agyműtét utáni depresszió
Anaplasticus oligoastrocytoma
Visszatérő agydaganatok
Agydaganat 3 hét alatt?
Glioblastoma multiforme kórjóslata
Agydaganat és immunerősítés

Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top