Agyi áttétek, utolsó stádium 2. (jelige: TIKE2)

Az előző levelemre nagyon szépen köszönöm a segítő választ. Ahogy abban leírtam, édesanyámnál agyban és tüdőben levő áttéteket találtak az orvosok. Rohamosan gyengült április elejétől kb. a hónap végéig. Most ott körülbelül stagnál, talán egy kicsit vékonyabb, viszont most folyamatos hányinger és hányás gyötri, alig marad meg benne étel. Pedig a háziorvos írt fel neki vitaminokat, köztük B vitamint is. További tünetei lettek: remeg a keze (de nem kicsit, hanem nagyon), pl. a szál cigijét nem tudja meggyújtani (persze azóta sem tudom vele letetetni), csak ha letámasztja a kezét a combjára vagy valami stabil helyre, ismét homályosan lát stb.

A kezelőorvosát jelenleg nem tudom elérni az onkológián, a háziorvosa pedig nem segít. Mindenféle magokat etetne vele, mint rákmegelőző étrend, de hát ő 4. stádium vége felé jár a szakorvosok szerint…

Kérdésem: az újonnan megjelenő tünetek (hányás, hányinger, kéz remegése) az agyi tumor növekedésére utalnak és így az állapota rosszabbodására? Hogy lehet az, hogy ezzel szemben a gyengesége most nem nő (bár lassan már nincs hová gyengülnie szegénykémnek)? Meg vagyok ijedve és zavarodva egy kicsit, hogy ha most látványosan annyira nem romlik mint korábban, akkor miért jönnek ezek az új tünetek elő?

A levelében leírt tünetek (hányinger, hányás, végtagremegés, homályos látás) lehetnek olyan tünetek, amelyek összefüggésben állhatnak az agyi áttétekkel, ezek növekedésével, vagy az áttétes gócok körül esetleg meglévő vizenyő (ödéma) fokozódásával, ami fokozza a koponyaűri nyomást, s ezáltal vált ki idegrendszeri tüneteket.

Amennyiben édesanyja kap dehidráló (vízelvonó) kezelést, vagyis olyan készítményeket, amelyek adásának célja az agyi vizenyő csökkentése (pl. szteroidok, vízhajtó káliumpótlással, glicerin), akkor ezek dózisát szokták emelni. Ugyanakkor ez is csak tüneti (és legtöbbször átmeneti) javulást hozhat, az agyban lévő daganatos folyamatot nem befolyásolja.

Pontosabb információkat elsősorban az onkológusuktól kaphat, aki ismeri az agyi képalkotó vizsgálatok eredményét, illetve a beteget is ismerve adhat javaslatot az új tünetek miatt a gyógyszerelés módosítására.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Végstádium: a hospice az elhagyatottság ellen küzd

Előzmény:
Agyi áttétek, utolsó stádium

Korábbi kérdések és válaszok a tüdőrákról:
Tüdőrák agyi áttéttel: csökkenő és növekvő tumor
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák, agyi áttét

Top