Agytörzsi daganat 6 évesen (jelige: Lexa)

Egy ismerősöm 6 éves kisfiú rokonánál agytörzsi daganatot diagnosztizáltak. A szövettan grade II diffúz astrocytomát valószínűsített, amit az IHC (GFAP és Mib-1) megerősített. A betegfelvétel óta (2006. február) a kisfiú daganatterápiában nem részesült (3 hét B17 kúrát leszámítva, de az úgyis csak pénzkidobás). Egy biopsziás műtéten esett át, sajnos a daganata sebészileg nem műthető. Gamma-késsel sem lehet beavatkozni, ahogy közvetve hallottam.

A kérdésem az, hogy melyek a szóba jöhető gyógymódok (sugár, sugár+kemo, kemo?), illetve hogy a gyógyszeres kemoterápia esetén milyen gyógyszereket kaphat (beleértve az ártámogatottakat) egy ennyi idős kisfiú?

A kezelési javaslatot a közeljövőben fogják összeállítani, de addig is szeretnénk a szóba jöhető gyógymódok lehetőségeivel megismerkedni. Ha sugárterépiát javasolnak, hogy oldható meg a kezelés egy falun élő család számára?

A gyermekkorban jelentkező astrocytoma esetében, amennyiben a folyamat nem műthető, sugárkezelést alkalmaznak, ugyanakkor kemoterápiás lehetőségek is vannak. Ennek a betegségnek a kezelése nagyon speciális szaktudást igényel, amely ötvözi a gyermekgyógyászat, az onkológa, a sugárterápia és az idegsebészet határterületeit, ezért ilyen betegeket csak néhány helyen kezelnek, ahol ez a többrétegű szaktudás rendelkezésre áll.

A sugárkezelésre valamelyik, a beteg lakhelyéhez közeli sugárterápiás központban kerülhet sor. Amennyiben az ismételt sugárkezelésekre a beteg naponkénti beszállítása problémát okoz, vagy valamilyen más kezelés is szükséges, akkor a beteget felveszik a kórházba, esetleg az onkológiai kezelést összefogó gyerekgyógyászatra vagy a sugárterápiás osztályra.

Kapcsolódó cikkek:
Gyerekeket fenyegető tumorok
Részletes információk a sugárterápiáról

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Glioblastoma 10 éves korban
Kemó és immunrendszer
Táplálékkiegészítők hatása
Kérdés a B17-ről

Top