ALL Leukémia kezelése kemoterápiával

36 éves férjemnél B sejtes ALL leukémiát diagnosztizáltak. Kezelése Hyper CVAD protokoll B verziója szerint elkezdődött (2. fázis is). Kezelő orvos arról tájékoztatott, hogy több kemoterápiás kezelésre lesz szükség. Az első után férjem 3 hét alatt szépen felépült, nehezen dolgozza fel, hogy megint tönkre kell tenni. És még sokszor lesz így. Ha jól érzi magát, és a vérképe is elfogadható, miért szükséges a többi kemoterápia? Pontosan mit céloznak meg a elkövetkező kezelések?

Az akut limfoid  leukémiában (ALL) nagy mennyiségű rosszindulatú („rákos”) vérsejt termelődik, amelyet a kezelés pusztítani képes, de ismételt kezelésekre van szükség a megfelelő eredmény eléréséhez.

A terápiának vannak mellékhatásai, amit a beteg úgy él meg, hogy „tönkre kell tenni”, de a betegség sokkal hamarabb „tesz tönkre” egy 36 éves férfit, ha nem kapja meg a szükséges gyógyszereket. A kezelés várható időtartamáról, esetleg későbbi, más gyógyszerrel történő ismétlésének szükségességéről és a betegségről általánosságban érdemes lenne leülni beszélni a kezelő orvossal. Egy krónikus betegség esetében különösen fontos, hogy a beteg értse, minek az érdekében viseli el a kellemetlen mellékhatásokat, és a kezelés esetleges elmaradása milyen kockázatokkal járhat. 

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rák és őssejtek
Leukémia és gyermeknemzés
Kemoterápia és spermiumok
Leukémia, leállított kezelés

Top