Anyajegy: nem veszélyes eltávolítani?

Nem tudom eldönteni az orvos javaslatára, mivel beutalót is írt a sebészetre, hogy le merjem-e szedetni az anyajegyet a hasamról vagy sem, mivel attól félek, ha esetleg rosszindulatú, akkor a sebész belevághat esetleg olyan helyeken is, ami nem lenne jó, s például utána nekem nagyobb gondom lenne ebből, hogy szétszóródik, áttéted ad más szervre is. Ezért kérnék szépen segítséget.

Diagnózis:
17810 /nem daganatos/ anamzeis: erősen napbarnított bőrön kevés apró naevus mellett a has jobb oldalán 5 mm-es radier csíkokat tart. Atypusos naevus. In toto eltávolítás javasolt. Kontroll szövettani lelettel.

Tehát attól félek, ha nekem ez esetleg rosszindulatú, mert azt ugye még előre nem tudni, csak majd a szövettanból tudom meg, tehát ha véletlen daganatos lenne ez az anyajegyem, akkor ha belevágnak, attól félek, hamar szétszóródik a rákos sejt más szervekre is.

Az anyajegyről dermotoszkópos számítógépes fotó is készült. Arra gondoltam, talán várnom kellene, hogy ha újra bemegyek mondjuk fél év múlva, hogy ismét fotózzák le nekem ezt az anyajegyet, akkor talán ráérne, hogy újra lefotózás után nőtt-e vagy sem, tehát akkor milyen lesz egy fél év múlva alakra, szerkezetre.

Mivel a diagnózis felállítása és a fotó az anyajegyről egy napon készült, 2011. január 19-én, nem értem minek fotózták le, ha úgyis el akarja távolítani a bőrgyógyász. Utána már úgy sem tudják nyomon követni, hogy nőtt-e vagy sem.

Tehát tanácsot szeretnék kérni: ilyen esetben inkább várjak és majd fél év múlva menjek vissza és fotóztassam le, hogy akkor hogy néz ki? Mert nem szeretném, ha a műtétből kifolyólag bármi problémám lenne utólag, tehát ha feleslegesen távolítanák el nekem ezt az anyajegyet. Kérném szépen a segítségüket!

Fordítani kell a levelében vázolt logikán, hogy megérthető legyen miért javasolnak eltávolítást.

Egy anyajegy sebészi kimetszésénél ugyanis az a legjobb kimenetel, ha kiderül: felesleges volt az eltávolítás, mert csak egy atípusos (a szabályostól eltérő) anyajegyről volt szó. Ebben az esetben semmilyen további teendő nincs ezzel, s biztos lehet benne a páciens, hogy az adott anyajegy nem fog később sem gondot okozni. Leggyakrabban ez történik.

Éppen azért kell eltávolítani egy rosszindulatúság gyanúját felvető anyajegyet, hogy az már ne fajulhasson el, s ne terjedhessen tovább, a ráksejtjei ne okozhassanak áttéteket. Tehát ha egy naevus rosszindulatú, akkor azt minél hamarabb ki kell metszeni. Ez az értelme a bőrgyógyászati vizsgálatoknak, hogy felfedezzék a gyanús anyajegyeket, s mihamarabb kimetsszék, lehetőleg még az előtt, hogy a rosszindulatú sejteknek (pl. melanoma) lehetőségük lenne a szervezetben való szóródásra. Egy kimetszett rosszindulatú anyajegy már önmaga nem tud terjedni. (Más kérdés, hogy ebben az esetben is fennáll a kockázata annak, hogy már a kimetszés előtt szóródtak a ráksejtek, ezért van szükség meghatározott esetekben teljes kivizsgálásra, onkológiai terápiákra, hogy az áttétképződés kockázatát csökkentsék. De ekkor sem azért vannak áttétek, mert a melanomát kivágták, hanem éppen amiatt, mert későn vágták ki.)

Egy 5 mm-es anyajegy kimetszése egyébként csaknem a legkisebb invazív sebészeti beavatkozás, ami előfordulhat. Érzéstelenítésben végzik, néhány perc leforgása alatt megvan. S nem belevágnak az anyajegybe, hanem egy néhány mm-es biztonsági zónával körbemetszik azt. Szakszóval ezt úgy mondják, hogy az „épben” igyekeznek eltávolítani: azaz az elváltozás körüli néhány milliméteres zónával növelt részt metszenek ki.

Mint minden beavatkozásnál, itt is előfordulhatnak szövődmények, például a seb elfertőződése vagy lassabb gyógyulása, ám összességében egy anyajegy kimetszése nem kockázatos beavatkozás. Az esetek túlnyomó többségében néhány öltéssel összevarrják, majd varratszedést követően, ha a seb rendben van, egy-két hónap alatt a metszés helye is elhalványul.

Az Ön esetében tehát az anyajegy eltávolítását azért javasolták, mert szokatlan külsejűnek látják, ezért írták atípusos naevusnak, s valószínűleg ezért is készült róla fotó a betegdokumentáció számára, hiszen amint Ön is írja, a kimetszés előtt nem lehet tudni, mit hoz majd a szövettan. Az in toto eltávolítás azt jelenti, hogy teljes egészében tervezik eltávolítani ezt az anyajegyet. Mivel ez az anyajegy a hason helyezkedik el, kozmetikai okokból nem kell „spórolni” azzal, hogyan metszik ki az ép bőrfelületből, azaz több milliméteres ép széllel lehet eltávolítani – azaz nem vágnak bele, legalábbis erre törekednek.

(Más a helyzet, ha egy ilyen anyajegy az arcon vagy netán a szemzugban helyezkedik el, hiszen értelemszerűen ott nem lehet „nagy” biztonsági zónával kimetszeni egy esetleg nem is biztos, hogy daganatos elváltozást, hiszen az arcon maradó heg a beteget a további életében zavaró elváltozást okozhat. E tényező a hason nemigen merül fel.)
 
Az esetek igen jelentős részében még az ilyen szokatlan külsejű anyajegyeknél sincs szó tehát rosszindulatú daganatról, de a gyanús kinézet miatt látja fontosnak az orvos, hogy szövettani vizsgálat zárja ki azt: valóban nem rosszindulatú az anyajegy.

Még egyszer tehát: a rosszindulatú anyajegyeket mihamarabb el kell távolítani. Mivel ránézésre sokszor nem lehet egyértelműen eldönteni ezt, ezért javasolt bizonyos anyajegyeket – nem évek elteltével, hanem amint a gyanú felmerül – eltávolítani. Legfeljebb a szövettan utólag megállapítja, hogy jóindulatú volt.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Bőrrákok
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Daganatok jellemzői
Bőrrák előtt Paget-kór
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Megsérült naevus pigmentuous
Megsérült anyajegy: lehet káros mellékhatás?
Megsérült anyajegy

Viszkető, néha hámló anyajegy
Szövettan: meddig őrzik az anyajegyet?

Anyajegy szövettani vizsgálata

Vérző anyajegy

Viszkető anyajegy

Levett anyajegy szövettana

Anyajegyek: 7 műtéten túl

Eltávolított anyajegy szövettana
Anyajegyek szövettani eredményei
Megváltozott anyajegy
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Anyajegy szövettana
Eltávolított anyajegyek
Naevus szövettana
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Dysplasticus naevus
Atipusos anyajegy, bőrrák?
Anyajegy diagnózisa
Dudorossá vált anyajegy
Fekete anyajegy diagnózisa
Melanoma: várható áttét helye és ideje
Eltűnhet a bőrrák?
Eltávolított anyajegyek
Anyajegy diagnózisa
Anyajegyek ellenőriztetése
Anyajegy szövettana
Megszámlálhatatlan anyajegyek
Megsérült, vérző anyajegy
Bedagadt pattanás
Fekete seb az anyajegyen
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top