Anyajegyek ellenőriztetése (jelige: egy hónap)

Kérem bocsássanak meg kérdésem bagatellsége miatt, de számomra mégis fontos.

Bár sok anyajegyem van, sokáig nem figyeltem rájuk és nem is nagyon volt panaszom. Most sincs! Azonban mostanság egy műsor hatására elkezdetem foglalkozni a rajtam lévő anyajegyekkel és találtam egy-két túlságosan gyanús darabot. Igazság szerint ezek az anyajegyek mindig is rajtam voltak, de sosem vizsgáltam meg őket (és orvos sem). Hogy mióta változtak az interneten található szakirodalom szerint veszélyessé, nem tudom (talán 2-3-4-5 hónapja).

A problémám csak annyi (és itt még egyszer elnézést kérek, hogy az idejüket rabolom), hogy egy hónapon belül államvizsgázom és bár ez alatt az idő alatt egyszer-egyszer időt szánnék a bőröm vizsgálatára és kezelésére, de hosszasan, több alkalommal, ha lehet nem ebben az egy hónapban járnék a bőrgyógyászhoz.

Arról érdeklődnék, hogy ennek ellenére igenis rohanjak most rögtön az orvoshoz, vagy ráér még az az egy hónap?

Leveléből az derül ki, hogy a jelenlegi, érthetően stresszesebb életszakaszában fordult a figyelme a bőrelváltozásai felé, holott az anyajegyei régóta megvannak, tehát valószínűleg ezek megvizsgáltatásában nem okoz már jelentős csúszást az az egy hónap, ami az államvizsgáig hátra van. Más a helyzet akkor, ha „veszélyessé változtak” – de leveléből nem derül ki az, hogy ezen pontosan mit is ért.

Ha addig nem kerül rá sor, az államvizsga után mindenképp mutassa meg bőrgyógyásznak a bőrén lévő elváltozásokat, aki már egy rövid rutinvizsgálat alapján is meg tudja mondani, hogy milyen gyakorisággal szükséges kontroll, illetve, hogy mire figyeljen, esetleg van-e valamilyen teendő, javasolja-e valamelyik anyajegy(ek) eltávolítását. A figyelmeztető bőrtünetekről részletesen olvashat honlapunkon is: amennyiben efféle elváltozásokat észlel a bőrén vagy bármely anyajegyén, akkor viszont haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Anyajegy szövettana
Megszámlálhatatlan anyajegyek
Megsérült, vérző anyajegy
Bedagadt pattanás
Fekete seb az anyajegyen
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top