Ascites hasban, mellkasban, chylosus exudatum

Anyósomnál tavaly októberben diagnosztizáltak hasi biopsziát követően malignus mesotheliomát. Az UH szerint hasi ascitese van amit próbáltak lecsapolni, sikertelenül – ez számomra hihetetlen – és mellkascsapolást követően – ez 2 napja történt, 2 liter folyadékot csapoltak le. Az ambuláns papírján ez a szó szerepel: chylosus exudatum. Kérdésem a következő lenne: mit jelent ez a szó, mit takar?

Rosszindulatú daganatos betegségekben a hascsapolás, illetve a mellkascsapolás ilyenkor tüneti beavatkozás. A folyadék a lebocsátás után sajnos a legtöbbször visszatelítődik, ezért szoktak adni vízhajtókat is, hogy ez lassabban következzen be. A mellhártyán és a hashártyán lévő rosszindulatú daganatok vagy daganatáttétek miatt termelődik folyamatosan a folyadék. Ennek termelődését akkor lehet(ne) csökkenteni, ha a daganatos sejteket eredményesen lehetne pusztítani, vagyis ha az alapbetegség kezelése sikeres.

A mellkasból vagy hasból lecsapolt folyadékokat akkor nevezzük chlyosusnak, ha nyiroknedvet tartalmaz. Ilyenkor az ascites nem átlátszó, hanem fehéres-sárgásan zavaros. Triglicerid (egyik fajta vérzsír) koncentrációja általában magasabb, mint a vérplazma triglicerid koncentrációja.

A folyamatosan újratermelődő, nagy mennyiségű mellkasi folyadékgyülemnél bizonyos esetekben van lehetőség arra is, hogy a két mellhártyalemezt (ami között a folyadék elhelyezkedik) orvosilag „összetapasszák”. Ilyenkor olyan anyagot szoktak beadni a lemezek közé, amely steril gyulladást vált ki, így összetapadnak a lemezek és kevésbé tud a lemezek között folyadék képződni. Ilyen beavatkozásra általában tüdőgyógyászati osztályon szokott sor kerülni.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Ascites lehetséges eredete
Mi az a vízhas?
CT lelet: ascites

CT lelet: letokolt ascites
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Súlyos gyomorrák, vizesedés, ascites
Gyomorrák, lecsapolás
Petefészekrák és hasvízkór
Szabad folyadék a hasban?
Mesothelioma Malignum

Top