Astrocytoma esélyei 5 évesen (jelige: Panka)

Az 5 éves kislányomnál kisagyi/agytörzsi astrocytoma daganatot állapítottak meg (Grade 2). A tumor 30%-át lehetett sebészi úton eltávolítani. A sugárkezelés befejeződött. A kontroll CT vizsgálat azt mutatta, hogy a daganat felszívódott, nincs ott. Előtte azt mondták, hogy erre nincs esély.

Kérdéseim a következők: ez megtörténhet? Kérjek MR vizsgálatot? Így mekkora a kiújulás kockázata? Amennyiben mégis kiújul, milyenek az esélyei? Meddig élhet ezzel? Mi a lényeges különbség az MRI és a CT között?

Annak, hogy a daganat teljes mértékben eltűnjön, valóban csekély az esélye, de megtörténhet. Továbbra is fennáll a kiújulás kockázata, ezért kezelőorvosuk várhatóan kontroll agyi képalkotó vizsgálatokat fog végeztetni bizonyos időközönként, illetve a beteg panaszai alapján. Azt, hogy az agyműtét után milyen típusú képalkotó vizsgálatra kerül sor, több tényezőtől is függ. Azt, hogy most indokolt-e MR vizsgálat elvégzése, befolyásolja az is, hogy amennyiben ábrázolódik daganat, ez módosítja-e a kislánya kezelését. Ezt a kezelőorvossal tudja megbeszélni.

A CT vizsgálat során röntgensugarak segítségével ábrázolják a lágyrészeket, s egy számítógép segítségével hozzák létre a képeket (innen ered a CT név is, ami a computer tomographia rövidítése).

Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálatnál a képképzés az agyban (vagy a szervezet más vizsgált részében) lévő folyadékok megváltozott viselkedésén alapul. Ez utóbbi vizsgálatnál a beteget elektromágneses térbe helyezik, amelyet egy hatalmas mágnes segítségével alakítanak ki.

Mind a két vizsgálatnál a pontosabb ábrázolás érdekében szoktak kontrasztanyagot is adni. Az értékelés során mind natív, mind kontrasztanyagos képeket is néz a felvételeket értékelő radiológus szakorvos. Az MR vizsgálat során nem lehet fémtárgyakat bevinni a vizsgálatra, a beteg testén vagy testében nem lehet fémet tartalmazó anyag (pl. arany fülbevaló vagy nyaklánc, pacemaker, szívbe ültetett defibrillátor), és az agyba ültetett bizonyos fémklippek mellett sem végezhető el a vizsgálat.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Gyerekeket fenyegető tumorok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Haldokló gyerekeket szolgálnak
Rákból gyógyult gyerekek olimpiája

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Őssejtek után kemoterápia?
Medulloblastoma, őssejtek
Agytumor 5 évesen: csontvelőkezelés és kiújulás
Kiújult agydaganat 18 évesen
Agydaganat 5 évesen – 2.
Agydaganat 5 évesen
Agydaganat 7 évesen
Glioblasztoma multiforme kezelése
Agydaganat 8 évesen
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top