Astrocytoma után – 2. (jelige: bizonytalan)

Már több levelemre is válaszoltak és sok hasznos dolgot tudtam meg, ezért fordulok ismét önökhöz. Most az a problémám, hogy kislányomnak Temodal nevű gyógyszert ajánlottak. Első körben nem kaptuk meg, másodjára igen, jelenleg is szedi. Nála 2008. 07. 01-én kisagyi/agytörzsi grade 2-es astrocytomát állapítottak meg, amit részben eltávolítottak, majd a sugárkezelést követően a kontrollvizsgálaton azt mondták, hogy teljesen felszívódott a daganat.

2009. 01. 19-én a következő kontrollon (amit én harcoltam ki, mert sokat fájt a gyerekem feje) egy 2x1x1 cm-es daganatot találtak az agytörzsben. Még a biopsziát sem vállalta az idegsebész a daganat elhelyezkedése miatt. Sugarat nem kaphat már, kemoterápia nagyon szóba sem került, csak a Temodal. Olvastam, hogy milyen fajta betegségekre adják, ettől ijedtem meg! Az orvos nem mondja meg, hogy arra gondol-e. Igazából semmit nem tudok, mert senki nem válaszol a kérdéseimre őszintén.

Van okunk azt feltételezni, hogy glioblastoma multiform alakult ki? A Temodallal is csak időt nyerünk vagy gyógyulásban is bízhatunk? Meddig kell szednie ezt a gyógyszert és mitől függ, hogy megkapja-e a támogatást, mert egyelőre 2 havi adagot kaptunk? Mik a gyógyszer legjellemzőbb mellékhatásai, mert nekem még a betegtájékoztatót sem adták ki hiába kértem!?

Gyermekénél vélhetően az agy nagy valószínűséggel bekövetkező esetleges károsodása miatt nincs lehetőség további sugárkezelésre a korábban sem teljesen eltávolított vagy kiújult daganatnál. Az Ön által kérdezett gyógyszert nemcsak glioblastoma multiforme szövettanú agyi daganatokra törzskönyvezték, hanem a törzskönyvében (hatósági engedélyében) benne vannak bizonyos astrocytomák is, amelyek kezelésében akkor alkalmazható, ha a betegség kiújult vagy rosszabbodott.

Általánosságban az mondható, hogy egy daganatgátló szert addig érdemes alkalmazni, amíg képes a daganat méretét megkisebbíteni, vagy legalábbis azonos méretben tartani, tehát a kontroll agyi CT vagy MR vizsgálat eredménye is befolyásolni fogja 2 hónap elteltével, hogy érdemes-e folytatni a kezelést ezzel a gyógyszerrel és hogy a társadalombiztosítási támogatás érdekében beadható-e újabb kérvény.

A mellékhatások között jelentkezhetnek emésztőszervi tünetek (például hányinger, hányás, székrekedés, hasmenés, emésztési panaszok). Mint a legtöbb daganatsejt-osztódást gátló készítmény, ez is okozhat vérképben jelentkező mellékhatásokat, például fehérvérsejtszám-csökkenést vagy a vérlemezkék (trombociták) számának csökkenését. Az alacsony fehérvérsejtszám mellett a beteg fogékonyabb lehet a fertőzésekre, a fertőzés kialakulását láz jelezheti.

A vérlemezkék szerepe a szervezetben a véralvadási rendszer egyensúlyának megtartása, hiányukban enyhébb vagy súlyosabb vérzések jelentkezhetnek, de szerencsére a vérzéses szövődmények ritkán lépnek fel. A készítmény okozhat fejfájást, fáradékonyságot (de ezt természetesen az alapbetegség is kiválthatja), étvágytalanságot is. Mint minden készítménynek, ennek a szernek is lehetnek ritka mellékhatásai is, azonban azok már csak minden ezredik betegben jelentkeznek, ezért is nem soroljuk fel ezeket.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Gyerekeket fenyegető tumorok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Haldokló gyerekeket szolgálnak
Rákból gyógyult gyerekek olimpiája
Cimborákat várnak a rákbeteg gyerekek

Előzmény:
Agydaganat: astrocytoma után

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Astrocytoma esélyei 5 évesen
Kiújult agydaganat 18 évesen
Agydaganat 5 évesen – 2.
Agydaganat 5 évesen
Agydaganat 7 évesen
Agydaganat 8 évesen
Agytumor 5 évesen: csontvelőkezelés és kiújulás
Őssejtek után kemoterápia?
Medulloblastoma, őssejtek
Glioblasztoma multiforme kezelése
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely
Agydaganat: minden kezelésen túl

Top