Áttét a hasban, kísérőbetegségek (jelige: Etanéni)

Kérem szíves segítségüket az alábbi véleménnyel kapcsolatban, amit nehezen tudok értelmezni, illetve csak orvosi segítséggel.

Vélemény: az előző vizsgálattal összevetve progresszió figyelhető meg, amennyiben a has középvonalában elhelyezkedő, metastasiának megfelelő lágyrész növekedett. Metastasis gyanúját veti fel a mellkas mentén bal oldalon megjelent, mérsékelten megnagyobbodott nyirokcsomó is. Egyebekben a hasi és a mellkasi státusz lényeges változást nem mutat: változatlan, nodularis kötegek a jobb mellkasfélben.
Coronariasclerosis.
Aortatágulat.
Kifejezett osteoporosis és degenerativ eltérések a gerincen. Cysta ovarii l.s.
Változatlan megjelenésű, részben zsírdenzitású, benigus jellegűnek látszó térfoglaló folyamat a kismedencében bal oldalon.
Divericulosis sigmae.
Status post sholecystectomiam.

Ha ván rá mód, kérem mielőbbi szíves értelmezésüket ill. iránymutatásukat.

A hasban progrediáló, tehát méretében növekedő daganatot írnak le, amely áttét (metasztázis), tehát egy elsődleges daganat tumorsejtjei szóródtak a szervezetben. Áttét gyanúját veti fel a mellkasban a bal oldalon megjelent nyirokcsomó is a vizsgáló szerint. A noduláris kötegek a jobb mellkasfélben valószínűleg nem rosszindulatú elváltozásra utalnak. A coronariasclerosis a szív koszorúereinek (a koronáriáknak) a meszesedése (szklerózis). Emellett tág az aorta, vagyis a szívből kiinduló, a mellkason, majd a hason áthaladó nagy verőér, amelyen keresztül a szív kipumpálja az oxigénnel telt friss vért a szervezetbe.

Az oszteoporozis (csontritkulás) mellett a gerincen degeneratív, tehát köznapi nyelven kopásos-rheumatológiai megbetegedésre utaló eltéréseket láttak, valamint bal oldali (l.s., lateri sinistri) petefészek (ovárium) cisztát, a sigmabélen (ami a has bal oldalában, alul helyezkedik el) divertikulózist, vagyis a bélfalban megnagyobbodott mirigyeket, üregecskéket. A st. post cholecystectomiam azt jelenti, hogy az epehólyag (cholecysta) eltávolítása utáni műtéti állapotot látnak.

Leveléből nem derül ki, hogy milyen betegség miatt áll onkológiai kezelés alatt, illetve hogy milyen kezeléseket kapott. A CT lelet ismeretében, a hasban növekvő daganat miatt az orvosok lehet, hogy kezelést vagy új kezelést javasolnak, amennyiben van erre lehetőség.

Kapcsolódó cikkek:
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Top