Áttét nélküli mellműtét (jelige: Sepsiszentgyörgy)

Édesanyám mellműtét előtt áll, a daganatot most fedezték fel (rosszindulatú daganat), csonkításos műtéte lesz napokon belül Kolozsváron. Az orvosok szerint nem áttétes.

Ebben a témában nem vagyunk otthon, ez mennyire súlyos, mit jelent? Sajnos a romániai orvosokban nem bízunk, a műtét után szeretnénk megbízható kezelést bíztosítani, ebben kérném segítségüket. Kihez forduljunk? Budapestre vagy Ausztriába is elvinnénk, ha ott esetleg a kezelés hatékonyabb. Nem tudom, hogy mennyire ismerik a romániai és a külföldi kezelések közötti különbségeket, ha egyaltalán léteznek, kérem írják meg.

Esetleg, ha tudomásuk van romániai vagy külföldi szervezetekről, akik ebben a témában segíteni tudnának, kérem irják le elérhetőségüket.

A műtét utáni  kezelés szükségessége és fajtája függ a műtéti lelettől is, például attól, hogy a környéki (hónalji) nyirokcsomókban találnak-e áttétet szövettanilag, illetve hány nyirokcsomó áttétes. A kezelés meghatározásában szerepe van annak is, hogy a beteg menopauza korban van-e, illetve még menstruál-e. A terápia kiválasztásában szerepe lehet a daganatból származó szövettani mintából meghatározható hormon receptoroknak (ösztrogén receptor, progeszteron receptor) és a kezelést befolyásolhatja a HER2 receptor ismerete is.

Honlapunk lehetőségeit meghaladja, hogy intézmények vagy országok onkológiai kezelési lehetőségeit értékeljük. A műtét utáni kezelés, amely a fent részletezett tényezőktől függően lehet sugárkezelés és/vagy kemoterápia és/vagy HER2 pozitív esetben HER2 gátló kezelés (úgynevezett célzott terápia). Erről az onkológusok, sugárterapueták, gyakran az úgynevezett onkológiai bizottság (onkoteam) tagjai döntenek a lelelek ismertében.

A műtét utáni kezelés, még akkor is, ha nincs távoli szervi áttét, hosszú hónapokat, 9-12 hónapot is igénybe vehet, ha a kemoterápiára, illetve szükség esetén a műtét utáni célzott kezelésre gondolunk.

A napi sugárkezelés több mint egy hónapig tarthat, a kemoterápia, ha szükséges, fél évig is. Ösztrogén receptor pozitív esetben a hormonkezelés többnyire tablettaszedés formájában akár 5-10 év is lehet, még áttétmentes esetben is. Ennek a hosszú kezelésnek szintén az a célja, mint a műtét utáni kemoterápiának, sugárkezelésnek és célzott kezelésnek, hogy – meghatározott betegcsoportokban alkalmazva – csökkentse a betegség helyi vagy távoli kiújulásának rizikóját.

Az ismétlődő kezelések leszervezése és biztosítása nehézséget jelenthet egy másik országban az utazgatások és a kontrollok miatt is, a kezelés helyének eldöntésénél ezt is figyelemebe kell venni (s akkor még a kezelés költségeiről nem beszéltünk).

A romániai és más országokban működő szervezetekről nincsenek információink. Magyarországon több alalpírtvány is működik, amely határon túli betegek magyarországi gyógykezelését támogatja, illetve amelyektől konkrét gyakorlati informáckókat is kaphanak. Az erdélyi betegek gyakran a Segítő Jobb Alapítványt keresik fel,  a szervezetet az interneten a www.sja.hu címen találja, ott az országban működő diszpécserszolgálataik telefonos  elérhetőségeit is közzétették.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák, magas trombocitaszám
Emlőrák következtében csontáttétek
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák sok áttéttel
Sokszoros áttétek
Mátáttétes emlőrák következményei
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top