Áttét primer daganat nélkül? (jelige: koala)

A Rákgyógyítás magazinban olvastam, hogy az áttét kezelése attól függ, mely szervben alakult ki a daganat. Ezzel kapcsolatosan lenne kérdésem: Milyen szempont szerint kezelhető az áttét, ha a vizsgálatok (UH, CT, MRI, PET CT) nem mutatnak ki primer daganatot?

Az én esetemben az áttét a hónalji nyirokcsomóban jelentkezett, ezután következett 4 kemoterápia, műtét, sugárkezelés, más fajta kemoterápia, s már az utolsó kezelések alatt a csontban is megjelent az áttét. Hogyan lehetséges az, hogy nincs primer daganat, csak áttét?

A kivizsgálások során az esetek néhány százalékában valóban csak az áttétre derül fény, és az elsődleges (primer) daganatra nem. Ilyen esetben is van ugyanakkor primer daganat, csak rendszerint nagyon kicsi, pl. gombostűfejnyi, ezért a kivizsgálás során nem sikerül megtalálni. Ilyenkor beszélnünk „ismeretlen primer tumorról.”

Ugyanakkor az áttét szövettani jellemzőiből is gyakran lehet következtetni az elsődleges daganatra, s ez alapján adni olyan kemoterápiás kezelést, amely valószínűleg gátolja az adott daganat növekedését. Vannak olyan kemoterápiás kombinációk, amelyek „ismeretlen primer tumor” kezelésére javasolhatók, mert úgynevezett széles spektrumúak, vagyis többféle daganat ellen is hatásos alkotórészeket tartalmaznak, így ezekkel igyekeznek gátolni vagy lassítani a daganat növekedését, terjedését.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek a daganatos betegségben
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétek, daganat keresése
Csontáttét, még ismeretlen primer tumor

Ismeretlen eredetű daganat
Májrák vese áttéttel
Májáttétek kezelése, romló állapot

Top