Áttétek a gerincen (jelige: Peti)

Apósomnak 2006 nyarán rákos daganatot diagnosztizáltak a torkában, melyet megelőző kezelés után eltávolítottak. A kórházból való hazaengedés után folyamatosan járt az előírt kontrollvizsgálatokra, ill. háziorvosához. A kontrollok során megvizsgálták a műtét helyét, és megállapították, hogy minden a legnagyobb rendben van.

Apósomnak a múlt hónap során szörnyű gerinc- és derékfájdalmai voltak, ezért kihívták az ügyeletet, akik megállapították, hogy lumbágója van és fájdalomcsillapítást kapott, majd a háziorvost is felkeresték. Végül 3 hét után olyan fájdalmak jelenkeztek, hogy bekerült egy kórház belgyógyászatára, ahol röntgenes vizsgálat után megállapították, hogy gerincén és bordáin áttétek vannak, illetve csigolyája pedig megroppant.

Kérdésem, hogy nem hibázott-e az ügyeletes és a háziorvos? De ami ennél sokkal fontosabb: mire számíthatunk ebben az esetben, létezik-e valamilyen alternatív gyógymód, valamilyen készítmény?

A fájdalom jellege gyakran nem utal arra, hogy milyen eltérés áll a hátterben, ezért nem könnyű elkülöníteni a degeneratív (kopással, meszesedéssel járó) csontizületi betegségeket a csontáttétek okozta elváltozásoktól. Rendszerint a panaszok ismétlődése, és az így kezdeményezett kivizsgálás vezet pontosabb diagnózishoz.

A csontáttétes betegeknek biszfoszfonát készítményeket szoktak adni, vagyis olyan szereket, amelyek csökkentik a további csontelváltozások kialakulását, illetve a már átépült csontszerkezetben úgy hatnak a csont anyagcsere-folyamataira, hogy csökkentsék a további csontlebontást. Az összeroppant csigolyánál sugárterápiás konzílium dönthet arról, hogy van-e szükség/lehetőség az érintett csigolya, esetleg más fájdalmas csontterület besugárzására.

Természetesen leggyakrabban ezen onkológiai kezelések mellett fájdalomcsillapító adására is szükség lehet, amelynek dózisa gyakran csökkenthető, ha az alkalmazott biszfoszfonát kezelés és sugárkezelés kezdi kifejteni a hatását. A fájdalomcsillapítás bellításában a kezelőorvos vagy az onkológus segíthet, s onkológiai konzílium alapján, esetlegesen további képalkotó vizsgálatok ismeretében lehet azt is megmondani, hogy a 2006-ban indult daganatos alapbetegség egyéb kezelése (pl. kemoterápia) javasolható-e.

A válaszunkban felsorolt onkológiai kezelésektől vártható apósa állapotának javulása, az alternatív készítményekkel kapcsolatban nincs olyan, nagy betegszámú tudományos vizsgálat, amely bármelyik szernél igazolná a csigolyaösszeroppanással járó csontáttétes betegek esetében a hatásosságot.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése

Top