Áttétek a májban? (jelige: nagyim gyomorrákja)

Nagymamám 75 éves és tavaly decemberben műtötték gyomorrákkal(intestinális adenocarcinoma, középső részén a gyomornak, GII, PT2, N1). Utána kemoterápiát kapott (EPS), ami már júliusban befejeződött. Azóta járunk ellenőrző vizsgálatokra.

Legutóbb a vérképében a CEA 7.4 volt, még az ALP 500 felett. CT vizsgálaton is voltunk, ahol a májon egy 15 mm-es, szabálytalan szélű hypodens képletet és egy 8 mm-es ugyanilyen képletet láttak. Ezért kell mennünk MR-re.

A kérdésem az lenne, hogy ez biztos áttét? Illetve, ha nem műtik a májáttétet, akkor mennyi az esély a gyógyulásra, illetve mennyi ideig lehet kb. meghosszabbítani az életet? Mi lehet még, ha nem áttét?

A gyomordaganatok egyik típusos áttétképző helye a máj, de természetesen a májban lévő két góc lehet más eredetű is (ciszta, tályog, hemangioma, vagyis egy „ércsomó” stb.).  Ennek eldöntésében részben az esetleg korábban a májról készül UH és CT vizsgálat leletei/képei segíthetnek, amelyekkel össze lehet hasonlítani a most készült CT felvételt, részben pedig az MR vizsgálat, amelyre előjegyzésük van.

A CEA egyike az  úgynevezett tumormarker vizsgálatoknak. A CEA elkezdhet emelkedni, ha egy – többnyire gyomor-bélrendszeri eredetű – daganatos betegség elkezd szóródni, vagy kiújul (de vannak olyan betegek, akiknél igazolt áttét mellett is normál a CEA érték). Az Ön által leírt érték a szokásos normál értéket alig haladja meg, önmagában még nem diagnosztikus értékű, vagyis csak erre támaszkodva általában nem szokás kimondani azt, hogy kiújult a betegség, hanem további vizsgálatokra van szükség.

Amennyiben májáttét igazolódik, a további kezelési lehetőségek megbeszélésében onkológusa segíthet Önöknek, ehhez ugyanis ismerni kell az idős beteg általános állapotát, kísérőbetegségeit, az esetleges más szervekben lévő daganatos szóródást.

Top