Áttétek, daganat keresése (jelige: májbetegség)

Édesanyám már másfél hónapja szenved bal bordaív alatti és bal vese tájéki panaszokkal. Ultrahang vizsgálat során megállapították, hogy egy 27, egy 34 és 44 mm-es echodús góc látható, illetve, hogy a mája mérsékelten nagyobb, valamint egy 89×67 mm-es vegyes echogenitású térfoglalás van.

Emiatt elküldték hasi CT-re. Ez alátámasztotta az ultrahang eredményeket: Multiplex gócos májleaesio, amely morfológiáját tekintve met.-nek megfelel. Szabad hasi folyadék carcinosis susp. Met. osseum. Vastagbél tükrözés eredménye jó volt, áttét nincs, szövettani eredmény negatív.

Kérdésem az, hogy a májbiopszia elvégzése szükséges-e? Más módszerrel meg tudnák-e állapítani a konkrét diagnózist? Önök szerint mi lehet a probléma?

A jelenlegi leletek alapján a képalkotó vizsgálatok többszörös májáttétet (met) valószínűsítenek édesanyjánál, illetve csontáttétet (met osseorum) is leírtak, de a jelenleg ismert leletek alapján nem derül ki az, hogy hol az elsődleges (úgynevezett primer) daganat, azaz hol alakult ki édesanyja szervezetében a rák, ami azután szétterjedt a szervezetben, megtámadva a májat és a csontokat is.

A vastagbél tükrözése is valószínűleg a primer tumor keresésének részeként történt. További vizsgálatokat (pl. gyomortükrözés), mellkas alaposabb vizsgálata (pl. mellkasi CT-vel) tüdőrák irányába, mammográpha (emlőrák keresés irányában) végezhető, ezek is segíthetnek a primer daganat felfedezésében. Ennek azért van jelentősége, mert a kezelési lehetőségeket is nagyban meghatározza az, hogy honnan indult ki a rák.

A májbiopszia egy olyan beavatkozás, amikor vastagabb tűvel sejteket vesznek ki (általában ultrahang segítségével „megcélozva” a most látható gócokat), s amennyiben sikerül a daganatos gócba szúrni, s onnan sejteket kinyerni, ezek úgynevezett citológiai vizsgálata is segíthet az elsődleges daganat kiindulási helyét megtalálni, illetve megerősítheti a rosszindulatú daganat diagnózisát.

Kapcsolódó cikkek:
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Csontáttétek a daganatos betegségben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttét, még ismeretlen primer tumor
Ismeretlen eredetű daganat
Májrák vese áttéttel
Májáttétek kezelése, romló állapot

Top