Áttétek kezelése (jelige: sürgős)

Édesapámat Pesten ápolják, kemoterápiát kap. A betegsége áttétes, a gyomrában, a tüdőben és a májban is találtak áttéteket. Van még esélye? Mennyi van neki hátra? Nincs széklete csak ricinussal. Miért van ez? És a háta is fáj. Mikor van az utolsó stádium? És kellemetlen a terápia? 15 kg-t leadott, már nem fog visszahízni? Nincs semmilyen jó gyógymód? Az Avemar gyógyszer jó lenne-e neki?

A leírás alapján egy több szervet megtámadó, az egész szervezetben szétterjedt betegségről van szó, vagyis úgynevezett IV. stádiumról.

A rosszindulatú daganatos betegségek többségét négy stádiumba szokás osztani, a IV-es a legkiterjedtebb/legelőrehaladottabb betegséget jelenti. Mivel nem ismerjük pontosan az állapotát, nehéz megmondani, mi okozza azt, hogy csak hashajtóval van széklete. Ezt okozhatja a daganatos alapbetegség, a csökkent táplálékbevitel mellett kialakult székszorulási hajlam, esetleg a kemoterápiák mellett adott hányáscsillapítók, de több más tényező is.

A hátfájást is több dolog okozhatja: sugározhat a hát irányába fájdalom a gyomor területén lévő daganatból, lehet esetleg áttét a fájdalmas csontterületen is, de ennek is számos más oka lehet.

A fájdalom csökkentésére szükséges fájdalomcsillapítókat adni, a fájdalom eredetének meghatározása további fájdalomcsökkentési lehetőségeket is biztosíthat (pl. csontáttétnél célzott sugárkezelés).

A fogyás arra utal, hogy nemcsak IV stádiumról van szó, hanem olyan előrehaladott betegségről, amely már az általános állapotot is rontja. Ha például a gyomor területén zárja el egy daganat a táplálék útját, akkor kisebb sebészi beavatkozásokkal, szondák beépítésével is lehet javítani ezen a helyzeten, s lehet biztosítani a megfelelő táplálékbevitelt. A visszahízáshoz a fokozott kalóriabevitel lenne szükséges, akár gyógytápszerek formájában is. Ugyanakkor, ha a beteg nem érez éhséget, bizonyos étvágyjavítók vethetők be, amelyeket az onkológus írhat fel tabletta vagy szirup formájában, s amelyek kifejezetten a daganatos betegségekben kialakult fogyás visszafordítására szolgálnak. Az Ön által említett készítmény sem gyógyszer, hanem tápszer.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás
Vastag- és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbéldaganat és sztóma
Vastagbélrákos édesanya
Kiújult vastagbélrák
Vastagbélrák: lejárt az idő!?
Áttétes végbélrákos beteg
Bélrákok kockázata
Rendszeres véres széklet

Top