Áttételes petefészekrák

67 éves hölgy, áttételes petefészekrákja van. Kb. 30 kiló, ezért nem a legjobb megoldás neki a kemoterápia. Érdeklődni szeretnék, hogy még mi az a mód, amivel több ideig tudna élni vagy esetleg meggyógyulni? Injekciós kezelés nem jó, mert nem találtak neki vénát.

Egy 30 kg-ra fogyott betegnél valószínűsítjük, hogy áttétes, előrehaladott folyamatról van szó, s a 30 kg-os testsúly valószínűsíti a leromlott általános állapotot is. Valószínűleg az onkológusok azért nem javasoltak kemoterápiát, mert az ilyen esetek többségében jelentős javulás nem várható tőle.

A betegség és a beteg ismerete nélkül az mondhatjuk: ilyenkor leginkább az úgynevezett tüneti (palliatív) ellátásás javasolható, ami gondos, odafigyelő ápolást, a beteg kényelmének a lehehetőségekhez képest való biztosítását, megfelelő folyadék- és táplálékbevitelt, megfelelő fájdalomcsillapítást jelent.

A 30 kg-os testsúly miatt szükség lehet gyógytápszerek adására, amelyet az onkológus vagy javaslata alapján a háziorvos írhat fel. A jelentős daganatos fogyás miatt szóbajöhet megasterol hatóanyagú készítmény (tabletta vagy szirup) alkalmazása is, erről az onkológus dönthet és ő rendelheti.

Amennyiben az Önök lakhelyén elérhető házi ápoló szolgálat, a háziorvossal együttműködve ez is igénybe vehető napi 1-2 órára. Ezt a szolgáltatást a háziorvos „utalványozhatja” recepten, s ekkor az ellátást a társadalombiztosítás téríti, Önöknek ingyenes.

Amennyiben a lakhelyükön működik olyan hospice szolgálat, amely a beteg otthonában is vállal ápolást, ez is igénybevehető, illetve vannak városok, ahol a bennfekvő hospice részlegeken történő elhelyezésre is van mód.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Hospice: a magányos haldoklás ellen küzdenek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top