Áttétes bőrrák (jelige: tüdő- és májrák)

Édesapámnál kb. másfél éve bőrrákot diagnosztizáltak, majd idén nyáron máj és tüdő áttétet. Az elmúlt hónapokban kemoterápiát kapott és december elejéig meglepően jóerőben volt, a kezelést nagyon jól viselte.

Hirtelen, pár hét alatt állapota azonban drasztikusan sokat romlott, tüdeje vizenyős lett és úgy tűnik, hogy a vizenyő leszívást követően két-három nap alatt a vizenyő újratermelődik és újból légzési nehézségek lépnek fel.

A kemoterápián kívül, tudnak-e esetleg olyan módszert javasolni, ami esetleg a meggyógyulás esélyét nyújtaná?

Amennyiben egy daganatos betegség távoli szerveket is érint, s áttétek jelennek meg, a gyógyszeres kezelés, azaz a kemoterápia az egyetlen lehetőség arra, hogy a daganatos sejteket közvetlenül, a véráramon keresztül elérhessük.

Sajnos a bőr rosszindulatú daganatai, amennyiben eljuttottak az áttétes stádiumig, már kevésbé érzékenyek a terápiára. Természetesen a hatásfok mindig függ a konkrét betegségtől és a konkrét betegtől. Áttétes betegnél azonban leginkább az állapot stabilizálásáról, esetleges átmeneti javulásról beszélhetünk, „meggyógyulásról” kevéssé.

A kilátásokról, s az esetleges módszerekről, amellyel édesapja napjai esetleg könnyíthetők némileg, csak az őt ismerő onkológus adhat hiteles felvilágosítást, esetleg tanácsot.

Top