Áttétes bőrrák: végső stádiumban a sógorom?

Sógorom 46 éves, 6 éve diagnosztizálták nála a bőrrákot, aminek következtében elveszítette bal szemét és a fülkagylóját. Akkor a kemoterápiát és a sugárkezelést is megkapta. Kb. egy hónappal ezelőtt a fején egy tojás nagyságú „pukli” jelent meg, amit vékony bőrhártya borít és a legkisebb mozdulatra is kiszakad és vérzik. Természetesen visszamentek az orvoshoz, ahol a műtéthez szükséges MR vizsgálat áttéteket mutatott ki a tüdején és a máján. Ezért az orvosok nem merik bevállalni a fején időközben öklömnyire dagadt „pukli” le/megoperálását.

Július 28-án vesznek mintát a tüdején lévő „áttétből”. A múlt héten a lába térdig bevizesedett, kórházba került, ahol a hétvégére (júl. 15) le tudták vinni a vizet a lábáról. A belgyógyász szerint már nincs sok ideje hátra.

Sajnos a többi levélíróval ellentétben én nem tudok konkrét adatokkal, eredményekkel szolgálni az állapotáról. Segíteni szeretnék, de nem tudom merre induljak el. Szeretném tudni, hogy lehetne-e még segíteni rajta? Tényleg végső stádiumba került? Van még remény?

Valószínűsítjük, hogy a korábban diagnosztizált daganat melanoma volt (ez gyakran jelentkezhet a szemben is), ugyanis az általában jóindulatú és áttéteket nem képző bőrdaganatok mellett a melanoma az a bőrdaganat, amelynek van áttétképző hajlama. Az, hogy a fejen lévő elváltozás ilyen rohamos növekedést mutat, azt sejteti, hogy agresszív daganatos betegségről van szó. Sajnos szintén rossz kilátásokra utal, hogy daganatos betegség szétterjedt a sógora szervezetében, áttéteket képezve a tüdőben és a májban. Valószínűleg a tüdőből történő mintavételt azért tervezik, hogy pontosabban meg lehessen mondani, milyen daganatról van szó, illetve kapcsolatban áll-e a 6 évvel ezelőtt eltávolított rosszindulatú folyamattal, esetleg attól független (vagyis egy második rosszindulatú betegség jelentkezett esetleg).

Amiben a család segíthet, az a gondos ápolás megszervezése, fontos, hogy kielégítőek legyenek a tüneti kezelések, amennyire lehetséges, tompítsák a panaszokat, megtörténjen a megfelelő, akár gyakran változtatott dózisú fájdalomcsillapítás. S emellett természetesen nem lehet eléggé hangsúlyozni, mekkora jelentősége van annak, hogy a beteg érezhesse, ebben a nagyon nehéz élethelyzetben sem maradt magára.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma: áttétek és teendők
Melanoma: áttétek agyban, tüdőben
Melanoma után áttét a tüdőben

Áttétes melanóma jelei

Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Melanoma malignum: negatív leletek

Top