Áttétes daganat kemoterápia 72 évesen

Ön előrehaladott hasnyálmirigy- és vastagbélrák, májáttétel esetén javasolná-e a kemoterápiát? Egy 72 éves úr esetében milyen előnyei és milyen hátrányai lehetnek a kemoterápiának? Az Ön véleménye szerint a kezelés mellőzése helyes döntés ilyen helyzetben?

Köszönjük, hogy megtisztel bizalmával, de túlbecsüli a döntésekben tanácsadási lehetőségeinket. Az onkológus a beteg, a betegség kórelőzményei és aktuális stádiuma, a leletek alapos ismerete alapján dönthet arról, hogy melyik terápiától várható eredmény (például hosszabb túlélési idő, vagy az életminőséget rontó betegség-progresszió későbbi jelentkezése) egy áttétes, előrehaladott stádiumban lévő betegnél.

Ebben a mérlegelésben az életkor csak egy szempont, általában nem is a legfontosabb. Azt kell mérlegelni, hogy a beteg számára mekkora megterhelést okoz egy terápia, s attól milyen hozadék várható.

A kemoterápia esetleges mellékhatásairól honlapunkon is olvashat, ugyanakkor tudni kell, hogy az itt felsorolt sokféle mellékhatás nem jelentkezik minden betegnél, és a különböző gyógyszerek vagy gyógyszerkombinációk mellékhatása is nagyon eltérő lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Májrák, májáttétek
Hasnyálmirigyrák
Vastag- és végbélrák
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Észrevenni azt, ami a betegnek fontos
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Top