Áttétes daganatok esélyei (jelige: Nem adom fel!)

Az egyik válaszlevélben olvastam, hogy az áttétes betegek esetén nem beszélhetünk teljes gyógyulásról, csak az állapot stabilizásáról vagy esetleges javulásáról. Vagyis értelmezhető úgy is, hogy az áttétes betegek számára nem sok remény van? Tudom, sok mindentől függ, de a lényeg végtére is ez, nem?

Fültőmirigy daganat csont és májáttétekkel mennyire kezelhető? Várhatok-e még a „csodára” kemoterápia és sugárkezeléseket követve?

Az áttétes betegeknél, amennyiben lehetőség van sebészileg az áttétek eltávolítására vagy sugárkezeléssel történő elpusztítására, akkor van esély teljes gyógyulásra is. A metasztázis-sebészet rengeteget fejlődött: a nagyon sok embert érintő vastagbéldaganatos megbetegedéseknél például az elmúlt fél évtizedben a világban és Magyarországon is nagyon sokat fejlődött a májáttétek, tüdőáttétek sebészi eltávolítása, ezáltal olyan betegeknek kínálják ezek a beavatkozások a gyógyulást, illetve a túlélés meghosszabbodását, akiket korábban gyógyíthatatlannak tartottunk. Hematológiai kórképeknél kiterjedt betegségek esetén az agresszív kemoterápia és az ehhez esetlegesen csatlakozó csontvelőátültetés vagy őssejtátültetés is nyújthatja a gyógyulás esélyét.

Sajnos vannak valóban olyan áttétes állapotok, amelyekben nincs esély úgy műtétet végezni, hogy az a gyógyulás esélyével kecsegtessen – például, ha az áttét több szervben jelentkezik. Ekkor a szisztémás kezelések (például a kemoterápia), bizonyos betegségeknél a hormonkezelés biztosíthatja részben a betegség stabilizálódását, a tünetek rosszabbodásának, s így az életminőség romlásának elodázását, illetve a túlélési időnek a meghosszabbodását.
 
A fentiek megadják a választ a kérdésének a második részére is. Csodát, azaz teljes gyógyulást máj és csontáttétes fültőmirigy daganatban nem tudnak kínálni a kemo- és sugárterápiás kezelések. Ezeket azért alkalmazzák, hogy a beteg a lehető legtovább megőrizhesse erőnlétét, életminőségét, s csökkentsék a daganat növekedését, s az ezzel esetleg járó tüneteket.
 
Kapcsolódó cikkek:

Daganatok jellemzői
Szájüregi daganatok
Csontáttétek a daganatos betegségben
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyógyult fültőmirigyrák
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
CT kontroll előtt
Ízérzékelés visszanyerése
Fültőmirigy daganat
Fekélyes nyelv fájdalma

Top