Áttétes emlőrák fájdalmai (jelige: Édesanya 1947)

Már több alkalommal segítséget kaptam édesanyámmal kapcsolatban, ezért bátorkodtam ismételten megkeresni Önöket.

Szeptemberben lesz egy éve, hogy kiderült áttétes rákbetegsége. Az egy év alatt az orvostudomány minden lehetséges gyógymódján (kemo, sugár, gyógyszerkísérleti program) átmentünk, de sajnos semmi nem volt eredményes, így most már ténylegesen a fájdalomcsillapításon van a hangsúly. Sajnos ez sem tűnik eredményesnek, nagyon szenved a fájdalomtól.

Megírnám utolsó CT leletének eredményét.
A jobb mellkasfali, a bordát destruáló, a kontrasztanyagot inhomogénen halmozó terime legnagyobb átmérői jelenleg 110×72 mm. A méret gyakorlatilag nem változott, de a képleten belül a necroticus területek nagyobbak lettek. A képlet jelenleg is jelentősen comprimálja a jobb oldali asubclaviát, de a lumen nem záródott el. A truncus brachiocephalicus dislocatioja hasonló mértékű. A jobb axillában leírt nyúlványos képlet jelenleg 29×19 mm. A jobb hilusi nyirokcsomó átmérői jelenleg 19×13 mm.

A carina mögötti nyirokcsomó 17×11 mm. A bal hilusban egy 9×11 mm-es hypodens nyirokcsomó ábrázolódik, mérete nem kóros, közvetlenül az arteria pulmonalis ágai között van. A tüdőkben lévő nodulusok lényeges, méretbeli eltérést nem mutatnak, valamennyi góc azonosítható. Középső lebeny 15×11 mm, jobb felső lebeny 11×7 mm, alsó lebeny 9×7 mm. A bal felső lebenyben egy korábbi apró levegő tartalmú cysta helyén egy 5 mm-es nodulus keletkezett. A jobb alsó lebenyben egy szabálytalan alakú, rosszul mérhető góc jelenleg 17×11 mm. Pleuralis és pericardiális folyadékgyülem nincsen.

Édesanyám az egy év alatt 33 kg-ot fogyott, jelenleg 45 kg. Kis mennyiségben mindenfajta ételt megeszik, inni csak vizet iszik.

A jobb karja, válla és lapockája ismételten be van dagadva és szörnyű fájdalmak kínozzák. Kezelését a háziorvos vette át, a fájdalomcsillapítókat ő írja fel.

Kérdésem, hogy Önök szerint van-e ennél erősebb fájdalomcsillapításra lehetőség? Ki döntheti el, hogy mikor van szükség morfium injekcióra?

Édesanyámnak ezekkel a tünetekkel mennyi ideje lehet még? Mennyire gyorsan nő az a daganat ami elzárhatja az ütőeret?

Fájdalomcsillapító adag:
– 3 naponta 200-as Durogesic Fentanyl TTS.,
– naponta 2×2 db Oxycontin 20 mg-os.
– naponta 2×2 Sevredol 10 mg-os.
Ezek között Algopyrin, Brexin, Panadol, fájdalomcsillapító kúp.

Mindezek mellett is nagy fájdalmai vannak. Az ágyból csak a wc-re és enni kel fel.

A CT a mellkasban a korábban már ismert jobb oldali, a bordát „kirágó” (destruáló, vagyis tönkretevő) képletet írja le. A jobb oldali, a kulcscsont alatt futó nagyeret (arteria subclavia) komprimálja, tehát összenyomja a daganat, de jelenleg nem zárja el. (Kialakulhat olyan méretű daganatnövekedés is, hogy az ér teljesen összenyomódik.) A tüdőben lévő gócok méretét változatlannak írja le a CT lelet a korábbiakhoz képest. Nincs pericardialis (szívburokban lévő), illetve pleurális (mellhártya lemezek közötti) folyadék felszaporodás.

Édesanyja jelenleg kombinált fájdalomcsillapító kezelésben részesül, ezek között van tartós hatású készítmény (pl. a tapasz), és van kifejezett gyors hatású morfin készítmény, amelyet általában hirtelen jelentkező, úgynevezett áttörő fájdalmakra szoktak adni, és ritkábban állítják be állandó szedésre.

Morphin injekciót bármely orvos elrendelhet, de ennek beadása nehézséget okozhat, s ugyanúgy, mint a 10 mg-os morphin tabletta, amelyet édesanyja jelenleg is kap, csak pár órán át fejti ki hatását, ezért az áttörő fájdalmak mérséklésében lehet inkább szerepe, amíg a beteg egyébként tablettákat le tud nyelni.

Amennyiben édesanyjának fájdalmai vannak, akkor a tartós fájdalomcsillapító tapasz dózisát emelni kellene, akár pár naponta is (a korábban alkalmazott dózis 50%-ával meg lehet emelni a gyakorlatban). Amennyiben a lakóhelyükön elérhető az Önök számára, hogy fájdalomambulanciától kérjenek tanácsot, ott jelentkezhetnek konzíliumra, esetleges egyéb kiegészítő fájdalomcsillapítók beállítására. A hospice szolgálatoknál is nagy tapasztalatuk van a szakembereknek az elesett állapotban lévő betegek tüneti kezelésében, háziorvosuk biztosan tud arról is információt adni, hogy a lakóhelyükön elérhető-e akár otthoni hospice ellátást nyújtó, abban segédkezni tudó szolgálat. A fájdalomambulanciákról, s a hospice szolgálatokról elérhetőségeket megyénkénti bontásban a főoldalunk alján lévő térképes adatbázisban is találhat.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Milyen fájdalomcsillapítókat használunk?
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Előzmények:
Küzdés áttétes mellrákkal
Emlőrák, áttétek
Áttétes emlőrák kezelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák, fájdalmas csontáttétek
Gyógyszer a mellrák csontáttétjének kezelésére

Májáttét, csontáttét mellrákban

Emlőrák, majd gerincrák, rákmarker
Csontáttétes mellrák esélyei

Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top