Áttétes gégerák (jelige: tüdőáttét)

Édesapámnál december elején diagnosztizáltak gégerákot, akkor több székesfehérvári orvosnál is jártunk, ők a gége eltávolítását javasolták. Az interneten való nézelődés során rátaláltunk az Uzsoki Kórházra. Itt februárban elvégzett műtét alkalmával a gége egy részét, valamint egy hangszálat sikerült megmenteniük. Azóta édesapám 60 alkalommal vett részt sugárkezelésen és közben 3 alkalommal kemoterápián. Ezeket a kezeléseket nagyon jól viselte mind fizikálisan, mind lelkileg, csak 2-3 kg fogyás következett be.

Két hete fejeződtek be, ám azóta folyamatosan lázas és egyre gyengébb, sokat alszik, és alig eszik. Tegnap egy tüdőröntgen alkalmával megállapították, hogy több kisebb, rosszindulatú áttét keletkezett a tüdejében.

Azt szeretném megkérdezni, hogy tudnak-e javasolni valamilyen kezelési módot, vagy orvost (akár más országban, pl. őssejtes terápia, stb), amellyel segíteni lehetne édesapámon?

Őssejtkezelést jelenleg elsősorban a hematológiai kórképekben (a vérképző rendszer rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek néhány fajtájában) használnak, emellett többféle egyéb betegségben jelenleg vizsgálják ennek a beavatkozásnak a hatását, mellékhatását. Nem tudjuk megmondani, melyik országban folyik esetleg ennek a terápiának a kipróbálása vagy alkalmazása áttétes gégedaganatokban.

A beteget kínzó láz jelentkezésének kivédésben gyakran hatékonyak a nem-szteroid gyulladásgátlók: ezeknek fájdalomcsillapító hatásuk is van, de tartós adásuknál figyelembe kell venni az esetleges gyomornyálkahártya-károsító hatásukat.  A testsúlyvesztés csökkentésére gyógytápszerek adása hasznos lehet, ezeket az orvos receptre felírhatja.

A további kemoterápiás kezelési lehetőségekről, az alkalmazható szerekről és kombinációkról a korábbi kezelések és a beteg jelen állapotának ismeretében onkológusuktól kaphatnak felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Szájüregi daganatok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása

Top