Áttétes gégerák lelete (jelige: atika)

Apukámnak áttétes gégedaganata van. Az eredmények: patológiai T3, patológiai M:x, N:x. Azt szeretném megtudni, ezek a rövidítések mit jelentenek? A PET-CT-s leleten az volt írva, hogy távoli áttét nem észlelhető. Azt szeretném tudni, van-e remény a teljes gyógyulásra? Holnap fekszik be sugárkezelésre: 30-t fog kapni és még gyógyszeres kezelést.

Az Ön által kérdezett TNM stádium beosztásban a „T” a tumor méretére, környezetével való összefüggésre utal: általában T1, T2, T3, T4 méretű daganatokról van szó. A T3-T4-es daganatok már ráterjednek a környezetükre.

Az „N” a nyirokcsomók érintettségére utal („N” a „node” angol szóból). Az Nx azt jelenti, hogy ismeretlen, nem értékelhető a nyirokcsomók érintettsége a patológiai vizsgálat során (például, mert nincs nyirokcsomó az anyagban).

Az „M” rövidítés a metastasisra (áttétre) utal. Azt, hogy a betegnek van-e távoli áttéte, a patológus (a szövettanász, aki mikroszkóp alatt vizsgálja a szöveti részeket) legtöbbször nem tudja, ezért jelöli Mx-el.

Szerencsére az Önök esetében levele szerint a PET CT azt támasztja alá, hogy nincs távoli áttét, azaz klinikailag M0 a folyamat. Mivel a daganatnak jelenleg nincs távoli áttéte, ebben az esetben a sugárkezelés hozhat gyógyulást. A radioterápiát bizonyos esetekben egyéb infúziós kezelésekkel is kiegészíthetik, erről a sugárterapeutánál, illetve az onkológusnál tájékozódhat.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Sugárterápia a tumorok ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása

Top