Áttétes gyomordaganat (jelige: Van remény?)

Egyik családtagunknál két hete gyomordaganatot találtak. Az egész gyomrát el akarták távolítani, de mikor felnyitották, akkor látták, hogy az emésztőrendszer többi részén is vannak áttétek. A jövő héten kezdik el a kemoterápiát. Hozhat ez javulást? Az áttétek visszafejlődhetnek esetleg és utána elvégezhető a műtét? Ilyen esetekben várható még gyógyulás?Még fiatal, 52 éves. Mire számíthatunk? Van-e valami speciális kezelés, ami segíthet? A kezelőorvosa nem sok jót mondott.

A leírt esetben a kemoterápiától az várható, hogy a gyomordaganat, illetve az emésztőrendszer egyéb részén megjelent daganatos elváltozások fejlődését gátolja, lelassítsa, jó esetben a kimutható daganatok méretét – s így a beteg panaszait – csökkentse.

A kemoterápia hatásosságának megítélése és a betegség követése általában képalkotó vizsgálatokkal (ultrahang, CT) történhet. A műtét későbbi elvégzethetőségének lehetőségét a beteg onkológus kezelőorvosával érdemes megbeszélni, aki a képalkotó vizsgálatok, illetve a sebészi zárójelentés birtokában tud válaszolni arra, hogy későbbi műtétnek van-e esélye.

Általában, amennyiben a gyomordaganatot a sebészi beavatkozás során nem sikerül eltávolítani, csekély az esélye, hogy egy későbbi, második műtét a gyógyulás reményével kivitelezhető legyen, azaz a beteget daganatmentesre lehessen operálni.

Top