Áttétes gyomorrák és ptd (jelige: nagyim mája)

Többször írtam nagymamám gyomordaganatával és a májáttétekkel kapcsolatban. Elzáródott szegénynek az epevezetéke, de stentet nem tudnak betenni neki, mert májon belül van valahol elzáródva. Ez a sárgaság már kb. 3 hete tart.

Most az onkológus ptd-t ajánlott, csak az a probléma, hogy elméletileg a budapesti Szent László Kórházban csinálnák, csak annak a sebészetét bezárták, és az orvosok átmentek az István Kórházba, viszont az eszközök ott maradtak, és nem lehet kihozni, mert le van zárva, leltározva. Majd csak június 1-től lehet.

Most a doktornő a transzplant klinikával próbálkozik, de nem tudja, hogy ott csinálnak-e ilyet. Nem tudják esetleg, hogy ott csinálnak-e ilyen (ptd) beavatkozást? És azt nem tudják, hogy máshol Pesten, vagy bárhol máshol csinálnak ilyet?

Sajnos nagyim májáttétei nagyon elkezdtek nőni, és már hatalmas áttétek vannak. Nagyon fáradékony nagyim, sokat alszik, de nem hagyja el magát. Étvágya nem rossz, még tápszert is iszik, meg kap K vitamint és antibiotikumot. Viszont a bőre iszonyatosan viszket.

A kérdésem az lenne, hogy meddig bírhatja a mája azt a terhelést, ami az epevezeték elzáródás miatt van? Illetve az áttétek miatt meddig bírhatja a mája? Az onkológus mondta, hogy a májfunkciói annyira nem rosszak. Mi várható a ptd-től? Veszélyes?

Rovatunkban nem ajánlhatunk konkrét intézményt, ezért a ptd-re vonatkozó kérdését válaszolhatjuk meg.

Amennyiben epeúti stentet nem lehet beültetni, szokták javasolni a ptd-t. A ptd (perkután epeúti drenázs) biztosíthatja a pangó epe elfolyását, csökkentheti a sárgaságot és a sárgasággal járó viszketés is csökkenhet. Ez csak kisebb műtéti beavatkozás, általában nem túl magas a szövődmények aránya.

Arra sajnos nem tudunk választ adni, hogy az áttétek meddig nem károsítják a máj anyagcseréjét és létfontosságú működését.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttét és sárgaság
Májáttétes gyomorrák
Nagymama májáttéte
Nagymama gyomorrákja és öröklődés
Agresszív daganat és májáttét
Folt a májon

Top