Áttétes hasnyálmirigyrák (jelige: új terápia)

Édesapámnál a mai napon diagnosztizálták, hogy hasnyálmirigy rákja van, mely sajnos már megjelent a máján és minimálisan a tüdején is. Az elmúlt hetekben láttam egy interjút a TV2-n, vagy az RTL Klub-on – sajnos nem emlékszem a részletekre -, hogy Debrecenben valamelyik klinikán alkalmaznak egy újfajta kezelési eljárást, mely a hagyományos kemoterápiánál jóval hatékonyabb és kevesebb káros mellékhatással jár.

Kérem, ha tudnak segítsenek, melyik intézetről, ill. melyik kezelésről lehet szó, vagy hová érdemes fordulnunk, van-e az ilyen típusú rákra, ill. a kezelésére szakosodott intézet, ahol esetleg jobbak lehetnek az ádesapám esélyei.

Az áttétes hasnyálmirigyrák kezelésében a szokásosan alkalmazott terápiát a gemcitabine hatóanyagú készítmény adása jelenti. Nemrég törzskönyveztek az Európai Unióban – így hazánkban is – egy újabb készítményt (erlotinib), amelyet a gemcitabinnal együtt lehet adni, s amely áttétes betegeknél javítja a túlélést az önmagában alkalmazott gemcitabin kezeléshez képest. Ez egy úgynevezett biológiai vagy cél terápia (target terápia).

A teljes túlélés szempontjából a nyereség statisztikailag alátámasztható volt, azonban átlagosan nem érte el az egy hónapot. Azaz statisztikailag igazolt előnyt nem tapasztaltak a helyileg kiterjedt, ezért nem műthető, de távoli áttétet még nem adó hasnyálmirigyrákok esetén.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top