Áttétes májrák genetikája (jelige: MAMA)

Anyósomnál rosszindulatú primer májtumort diagnosztizáltak, rengeteg áttétel a tüdőn, vesén, oldalbordán, egyéb csontokon… Az iránt érdeklődnék, hogy van-e esélye a gyógyulásra, és hogy kb. mennyi idő alatt alakulhatott ez ki nála? Semmi előjele nem volt, a májával sosem volt gondja. Lehet, hogy csak a genetika miatt alakulhatott ki, mert anyai részről a nagynéni, nagybácsi, nagymama, apai részről a testvére rákban halt meg.

Nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyi idő alatt alakult ki ez a szétterjedt, áttétes folyamat a szervezetben. A daganatos gócok növekedése ugyanis függ attól is, hogy mennyire agresszív a daganat, mennyire gyors a daganattömeg megduplázódása, ez pedig daganatonként más és más. Az első, még nem látható ráksejtek megjelenése óta sok hónap, akár pár év is eltelhetett.

A primer májrák az esetek többségében egy régóta fennálló májbetegség talaján fejlődik ki: tíz májrákos betegből kilencnek korábban májzsugorodása (májcirrózis) alakult ki, amiről vagy volt tudomása vagy nem.

Sajnos ilyen kiterjedt daganatos betegségnél gyógyulási esélyekről gyakorlatilag nem lehet beszélni. A javasolható onkológiai kezelések a betegség folyamatának lassítását célozzák, vagyis az újabb daganatos gócok megjelenésének gátlását vagy késleltetését, elodázását.
 
A daganatok nagyon gyakori betegségek, a fejlett (ipari) államokban minden harmadik embernek lesz rosszindulatú daganatos betegsége az élete során. Ugyanakkor valóban gyakran látható családi halmozódása is a betegségnek, amikor egy családban az átlagosnál gyakrabban jelentkezik rosszindulatú betegség. Ezek egy részéről már ismerjük, hogy milyen gén játszhat az öröklődésben szerepet, de számos olyan, részben genetikai tényezőkhöz kötött sajátsága is van a daganatok kialakulásának, a daganatokat kivédő, az egészséges szervezetben működő mechanizmusoknak, amelyek alapján csak részben magyarázható a családi halmozódás. Ugyanakkor környezeti tényezőknek (dohányzás, táplálkozás, elhízás, bizonyos munkakörülmények stb.) is lehet szerepe annak, ha egy családban az átlagnál gyakoribbak az ilyen betegségek.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttét
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Epehólyagrák
Daganatok jellemzői
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májrák termálvizes kezelése?
Májáttét vagy májgyulladás
Májdaganat, epegyulladás
Májdaganat és epedaganat
Kiderült epehólyag daganat
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top