Áttétes májrák (jelige: Édesanyám gyógyulásáért)

Édesanyám 54 éves. Áttétes májdaganata van. A méretük 5 és 8 cm. A tüdején is van valamennyi áttét, 1 cm-nél kisebbek. Az orvosa infúziós kemoterápiával kezelte. Múlt héten megkapták ezt a CT eredményt, és az orvosa közölte vele, hogy nem folytatja tovább a kezelését, és kb. 5 hónapja van hátra.

Ilyenkor mit lehet tenni? Édesanyám nem hagyja el magát, sőt nagy benne az élni akarás, és minden lehetséges módszer érdekelne minket, amivel a gyógyulását lehetne elősegíteni. Az étvágya nagyon jó, és még nem igazán panaszkodik. Kérem segítsenek nekünk, ha tudnak!

Feltételezhető, hogy az alkalmazott kemoterápiás kezelés mellett a daganatos gócok mérete nem csökkent, vagyis a kezelés nem volt hatékony a gócok növekedésének leállításában, visszafordításában, ezért döntött úgy az orvos, hogy nem folytatja a kezelést.

Sajnos a májrák kezelésében nem áll rendelkezésre olyan sok gyógyszer, mint például az emlőráknál vagy a vastagbél daganatoknál. Mi sem tudunk olyan módszert javasolni, amely igazoltan hatékony egy eredménytelen kemoterápia után.

Természetesen ilyenkor is fontos a megfelelő táplálékbevitel, szükség esetén gyógytápszerek adásával kiegészítve, hogy ezáltal akadályozni, lassítani lehessen a daganatos betegség következtében gyakran beálló fogyást. Ugyancsak fontos a beteg aktuális fájdalmainak megfelelő fájdalomcsillapítás, vagyis az úgynevezett tüneti ellátás, hogy a beteg a lehetőségekhez képest minél tovább élhessen elfogadható életminőségben.

Ebben az időszakban különösen fontos a támogató, szeretetteljes családi légkör, amellyel körbevehetik édesanyját. A tapasztalatok szerint azok a betegek, akiket ilyen pozitív légkör vesz körül, még a legkritikusabb időszakokban is másként érzékelik a fájdalmat és élik át a betegséget.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Családban is lehet magányos a beteg
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Súlyod májelváltozás
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májáttétes gyomorrák
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top