Áttétes májrák: van még remény?

A nagypapámnál 2 hónapja áttétes májrákot diagnosztizáltak, semmit sem tettek, csak miután kivizsgálták, hazaküldték, hogy még fél éve van hátra. Nem tudok belenyugodni, hogy így elengedték… Csupán csak Nutridrinket írtak fel neki és valami vas-folsav tablettát! Az állapota rohamosan romlik, de fájdalmat nem érez, csak gyenge és fáradt állandóan… Lehet valamit tenni még? Érdemes elvinni máshova? Nincs valami szer, ami akár egy kicsit is hosszabbíthatna a lefolyáson?

A zárójelentésen ez áll:
Hasi és kismedencei UH vizsgálat:
Megnagyobbodott máj. diff. laesio jeleit mutatja. A VIII. segmentumban egy 6-7 cm átm. gyengén körülhatárolt inhomogen solid terime van, valamint elszórtan a jobb lebenyben még néhány 10-15 mm solid elváltozás. A cholecysta jól telt kőmentes, epeúttágulat nincs. A pancreas nem vizsgálható. A májkapu alatt közvetlenül a hasi aorta előtt egy 6×3 cm-es echoszegény terület látható, mely a gázosság miatt nehezen ítélhető meg. A vesék nagysága, szerkezete szabályos. A lép norm. nagyságú, homogen. A hasi nagyerek lefutása, tágassága norm. Szabad hasi folyadék nem látható. A húgyhólyag üres.

RTG: a jobb szívrekesz szögletben fokozott köteges rajzolat van. Vaskos pulm. főágak. Cor balra mérs. Nagyobb. Norm. aorta.

Epicrisis: A beteg felvételére jelentős fogyás miatt kivizsgálás céljából került sor. Has UH vizsgálat multiplex máj met-eket írt le. Gastroscopia és colonoscopia történt, de primer folyamatot igazolni nem lehetett. A klinikai kép és az UH lelet alapján elsődleges folyamatként primer folyamata a pancreasban lehet.

Leveléből nem derül ki, hogy milyen daganat adja az áttéteket a májra, vagy esetleg olyan máj eredetű rákja van nagypapájának, ami máshova ad áttéteket. A kezelési lehetőségeket az elsődleges daganat is befolyásolja, ugyanakkor a beteg általános állapot is korlátozhatja az egyébként alkalmazható kezeléseket. A leletek birtokában egy másik onkológiai osztályon/rendelésen vagy onkológiai centrumban kérhetnek úgynevezett másodvéleményt, hogy ott látnak-e még terápiás lehetőséget.

A fáradékonyság hátterében vérszegénység is lehet. Leveléből nem derül ki, hogy vérképkontrollra mikor került sor utoljára, de az esetleges vérszegénység (anémia) javítása például vérátömlesztéssel csökkentheti a beteg fáradékonyságát, gyengeségét.

Az ultrahang vizsgálat képe többszörös májáttétre jellemző. A zárójelentés összefoglaló részéből (epikríziséből) az derül ki, hogy az elvégzett gyomortükrözés, illetve vastagbéltükrözés (gastroscopia és colonoscopia) során nem derült fény elsődleges daganatra. Azért került sor ezekre a tükrözéses vizsgálatokra, mert a májáttétek jelentős részében primer (elsődleges) hasi daganat áll a háttérben, de okozhatja számos más daganat is (tüdőrák, prosztatarák…). Az epikrízis alapján azt vetik fel, hogy a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatáról lehet szó, erre utal az a bizonytalan képlet, amelyet a májkapuban látnak. Pontosabb felbontású képalkotó vizsgálat (például CT) pontosabb leírást adhat.

Leveléből nem derül ki, hogy szövettani vagy citológiai vizsgálat történt-e? Például a májáttéteket a bordák között megszúrva sejtekhez lehet jutni, amelyek mikroszkópos vizsgálata részben megerősítheti a rosszindulatú daganat diagnózisát, illetve jó esetben tájékoztatást is adhat arról, hogy elsősorban mely daganatok adhatták a májba az áttéteket. Ezt akkor fontos tudni, ha a beteg olyan általános állapotban van, amely lehetővé teszi onkológiai kezelését.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák
Hasnyálmirigyrák
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák, sárgaság okai és következményei
Kiújult rák kezelés nélkül
Rák az epehólyagban, pancreas
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top