Áttétes méhnyakrák (jelige: mellhártya áttét)

Édesanyámat néhány éve laphámrák okozta méhnyakrákkal diagnosztizálták, amit sugárterápiával kezeltek sikeresen. Az elmúlt években tünetmentes volt, és félévente csupán ún. fizikai vizsgálattal bizonyosodtak meg arról, hogy nem tért vissza a daganat, CT vagy más vizsgálat nem történt. Időközben kiderült, hogy mellhártya áttét alakult ki. Azt szeretném megtudni, hogy egyrészt ilyen esetben valóban a kizárólagos fizikai vizsgálat a megelőző protokoll, másrészt a kemoterápia (amivel elindították szóródott áttét miatt az újabb kezelést) hatásait milyen módon lehet kontrollálni, van-e esély további áttétek kialakulására?

Azt, hogy milyen kontroll vizsgálatokra van szükség egy daganatos betegség követésében, befolyásolja az is, hogy a kiinduláskor milyen volt a betegség kiterjedése, milyen műtét történt, milyen valószínűséggel várható a daganatos betegség kiújulása.

A jelenleg jelentkezett, feltételezzük, hogy citológiailag vagy szövettanilag igazolt mellhártya áttét azt jelenti, hogy a betegség szétszóródott a szervezetben, s a képalkotó vizsgálatokkal jelenleg már a mellhártyán látszik. De nem lehet kizárni, hogy kicsiny, gombostűfejnyi, vagy még kisebb gócok már másutt is vannak a szervezetben, amelyet az UH, CT, vagy akár  PET vizsgálat sem képes jelenleg kimutatni. A most elkezdett kemoterápiás kezelés ezeket az egyéb helyen esetlegesen meglévő kicsiny gócokat is pusztíthatja, ahogyan remélhetőleg a mellhártya áttétre is hat, s annak méretét, kiterjedését is tudja csökkenteni.

A kemoterápia hatásosságát rendszeresen monitorozzák a kezelés alatt, ezt a célt szolgálják többek között a laboratóriumi vérvizsgálatok és a képalkotó diagnosztika is, amely révén követni tudják a daganat(ok) viselkedését. Ilyen módon követik azt, hogy az adott gyógyszer(ek) miként hatnak vagy netán hatástalannak bizonyulnak. Figyelik, hogy a kezelés nyomán beáll-e a tumorok méretcsökkenése, stagnálás mutatkozik, esetleg progresszió, azaz állapotrosszabbodás következik-e be.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák, III. stádium
Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Hogyan tovább?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Méhnyakrák gyötrő tünetei
Gyötrődő kismama
Méhnyakrák áttét nélkül
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium

Top